Rak zaradi onesnaženosti

Strupi onesnaževalcev tudi ubijajo

pk
2. 6. 2016, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Domačine na italijanski strani Gorice in njenem širšem območju skrbi visoka stopnja onesnaženosti okolja, ki so ji priča zadnja leta. Ta naj bi bila odgovorna za porast pojavnosti težkih bolezni, med katerimi izstopa rak.

skupina San Valentino
Tržaška in videmska univerza opozarjata, da je v zadnjih letih precej raka na mehurju pri ženskah.

Na Tržiškem, v mestu in občini v Goriški pokrajini, so tamkajšnji prebivalci, zbrani v skupino San Valentino – Cittadini per la salute, od oblasti zahtevali, naj opravijo meritve stanja onesnaženja okolja, v katerem živijo, in študije o koncentraciji težkih kovin.

Poudarjajo, da je treba nujno ukrepati, saj je zadnja leta obremenjenost okolja s strupi tako huda, da to zelo vpliva na zdravje ljudi. Člani skupine zato pristojne službe pozivajo, naj ugotovijo, v katerih občinah in mestnih predelih na območju dežele Furlanije - Julijske krajine število rakavih obolenj presega povprečje na deželni ravni.

Skrbi jih namreč porast pojavnosti raka na tem območju v zadnjih letih. Videmska in tržaška univerza sta namreč ugotovili, da nadpovprečno veliko žensk zboleva za rakom na mehurju, ki naj bi se pojavil zaradi težkih kovin in drugih strupenih snovi.

Tudi na slovenski strani Gorice zaznavajo hudo onesnaženje; letošnjega 28. januarja so tu izmerili celo najbolj onesnažen zrak v zgodovini meritev. Nekaj k temu sicer pripomorejo lokalni onesnaževalci, precej strupov pa k nam pride tudi iz Italije, zato tudi prebivalce Nove Gorice upravičeno skrbi, kako se bodo spopadli s to problematiko.