Ustavne pravice žensk

Kazensko ovadili hujskaški portal

M.K.
30. 5. 2016, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina zagovornikov ustavnih pravic žensk je kazensko ovadila odgovorne za spodbujanje k sovraštvu, nasilju in diskriminaciji na 24kul.si, med njimi generalnega tajnika SŠK Tadeja Strehovca.

STA
Pater Tadej Strehovec je generalni tajnik SŠK in zastopnik Zavoda za družino in kulturo življenja.

Petnajst zagovornikov in zagovornic 55. člena ustave je zaradi besedila z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«, objavljenega na portalu 24kul.si, vložilo kazensko ovadbo zoper Tineta Belina (najverjetneje gre za psevdonim), ki je uvrščene na seznamu označil za zagovornike ubijanja otrok. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja, lastnika portala, in Tadeja Strehovca, lastnika in direktorja omenjenega zavoda ter generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, piše Dnevnik.

Skupina aktivistov, med njimi štiri univerzitetne profesorice, (Anamarija Sobočan, Andreja Hočevar, Anja Koletnik, Eva Gračanin, Heidi Pungartnik, Jasna Mažgon, Katja Sešek, Mateja Capek, Metka Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Mojca Kovač Šebart, Petra Peterka, Tanja Rener, Tina Mahkota, Tiva Vlaj) je trojico ovadila zaradi storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ovaditelje je zmotilo več trditev v omenjenem besedilu. Avtor besedila, ki se predstavlja kot državljan in družbeni teoretik Tine Belin, med drugim »radikalne aktiviste« obtožuje da se »zavzemajo za brezplačne kirurške splave nerojenih žensk, homoseksualcev in lezbijk ter za izumiranje slovenskega naroda in kulture«. Krivi naj bi bili za »kulturo smrti«, ki da je »katastrofa, tako za nerojene otroke, ki so ubiti na operacijksih mizah«, kot za »matere in očete, ki trpijo zaradi postabortivnega sindroma, ter slovensko družbo družbo, ki ima eno najnižjih rodnosti na svetu«.

Po mnenju podpisnikov, jim s tem na 24kul.si podtikajo, da je od njih odvisen obstoj slovenskega naroda in kulture. Dolžijo jih tudi za psihične težave ljudi, ki se odločijo za splav; zavzemanje za uresničevanje ustavne pravice do svobodnega rojstva otrok pa prikazujejo kot zavzemanje za ubijanje otrok, še piše Dnevnik.

Podpisniki nasprotujejo izražanju stališč, »na način, ki ustrahuje in širi nestrpnost na podlagi političnega in etičnega prepričanja«.