Nevrološka klinika

Kazensko ovadili zdravnici v zvezi s smrtjo bolnika

M.K.
30. 5. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo smrti bolnika na Nevrološki kliniki v Ljubljani in zoper dve zdravnici podali kazensko ovadbo na okrožno tožilstvo v Ljubljani.

STA
Nevrološka klinika od medicinskih sester zdaj zahteva vračilo preveč izplačanih plač.

Na podlagi objave dokumentov v medijih 20. maja lani, ki so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na nevrološki kliniki, so kriminalisti pričeli zbirati obvestila zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s policijske uprave Ljubljana.

V preiskavi so ugotovili, da so bolnika v začetku meseca novembra 2014 sprejeli na zdravljenje na nevrološko kliniko, kjer pa je v nekaj dneh umrl. Po ugotovitvah kriminalistične preiskave se je to zgodilo zaradi ravnanj zaposlenih, ki so v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti po 1. in 3. odstavku 179. člena KZ-1B in zoper dve zdravnici na nevrološki kliniki podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Odklapljali dihalne aparate 

Ob izbruhu afere Radan je sicer POP TV pridobil dokumente, ki so med drugim razkrivali, da je bilo na oddelku najhuje s pacienti, ki so umirali. Ena od zdravnic je, kot razkrivajo dokumenti, običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi delali še dve kolegici.

Na ministrstvu za zdravje ne morejo dajati izjav glede kazenske ovadbe dveh zdravnic z ljubljanske nevrološke klinike zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja, ker je kazenski postopek zoper zdravnici še v teku, so sporočili z ministrstva. Pojasnili so, da spremljajo izvajanje ukrepov iz odločbe po izrednem upravnem nadzoru.
(STA)

Kot so povedale medicinske sestre, si ponoči niso upale klicati v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli. Prav tako niso vedele, katere stvari so relevantne in katere ne. Dežurni zdravniki so navodila dajali preko telefona, paciente pa so prišli pogledati zelo redko, tako so sestre delale na svojo odgovornost.

Na oddelku so po poročanju televizije dobili tudi ustno navodilo, da se morajo zlagati, da so polni in ne sprejemajo bolnikov. To so upravičevali s tem, da se tudi drugi intenzivni oddelki lažejo in ne sprejemajo nevroloških bolnikov. Vse to naj bi se dogajalo večkrat.