Nova tarča

Kaj so našli na teroristovem računalniku? Novo potencialno grozljivko

R.T.
30. 5. 2016, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Teroristi Islamske države nameravajo napasti navijače angleške nogometne reprezentance, ki se bodo že čez nekaj dni začeli zbirati v Marseillu.

Maščevanje za bombardiranje Islamske države v Iraku in Siriji.

Salah Abeslam

Podatki, ki so jih preiskovalci odkrili na prenosnem računalniku pariškega napadalca Salaha Abdeslama, kažejo, da naj bi pripadniki Islamske države na 14. Evropskem prvenstvu v nogometu, ki bo med 5. junijem in 3. julijem potekalo v več francoskih mestih, nameravali napasti angleške navijače. Sodeč po informacijah, ki so jih našli na teroristovem računalniku, naj bi smrt sejali s samomorilskimi napadi, orožjem in celo z droni, opremljenimi s kemičnem orožjem. Preiskovalci so na trdem disku računalnika odkrili fotografije in omembe francoskega mesta Old Port, kjer se bodo angleški navijači zbrali za otvoritveno tekmo proti nogometni reprezentanci Rusije.

Koordinirani napadi

Pristojnim spanec krati tudi mogoča ponovitev koordiniranih napadov, kakršni so se 13. novembra lani zgodili v Parizu. Vir iz belgijskih varnostnih vrst meni, da zbrani podatki nakazujejo, da bi do napada lahko prišlo pred tekmo, ko se bodo zbirali navijači obeh reprezentanc.

Plod preiskav

Preiskovalci so prenosnik zasegli med preiskavami, ki so vodile do Abdeslamove aretacije marca letos v bruseljski četrti Molenbeek. Manj kot teden dni pozneje so njegovi tovariši na tamkajšnjem letališču in eni od postaj podzemne železnice pokončali 32 ljudi.