Finance

Nepogrešljiva upokojena finančnica

Simon Rosc
30. 5. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O stanju v HSE smo že poročali. Po navezi nekdanjih sodelavcev, ki je rešila vodstvo družbe pred odškodninsko odgovornostjo pri projektu Teš 6, smo odkrili še eno navezo in zanimiv način služenja denarja nekdanje uslužbenke HSE.

Profimedia

Večina običajno nima možnosti, da bi po upokojitvi kaj dodatnega zaslužili. Sploh pa ne tako bajnih zneskov, pravzaprav kar še ene visoke plače poleg svoje pokojnine. Irena Šlemic, nekdanja finančnica na Holdingu Slovenske elektrarne, takšno možnost ima.

Prostor za nekdanjo sodelavko 

Po upokojitvi Šlemičeve je njeno delovno mesto zasedla Kristina Rovšek.

Irena Šlemic je na HSE dolga leta vodila finančni sektor. Nato je nastopil julij 2015, ko naj bi jo predčasno upokojili, da bi se s tem sprostilo prosto delovno mesto za nekdanjo sodelavko finančnega direktorja HSE Stojana Nikolića, Kristino Rovšek. Nikolić je bil predsednik uprave Triglav Naložbe, Rovškova pa članica uprave. O Triglavovih kadrih, ki so se »naselili« na HSE in so celo preprečili vsakršno odškodninsko odgovornost vodstva HSE, smo pred štirinajstimi dnevi že poročali. Posledično je ta povezava s Triglava samo še ena izmed njih, ki vladajo na HSE. Od naših virov smo sicer izvedeli tudi, da naj bi Irena Šlemic, čeprav je odšla v pokoj, od delodajalca prejela še lep kupček nekakšne odpravnine. Koliko, nam ni uspelo izvedeti niti od HSE, kjer so zapisali, da teh informacij ne komentirajo.

STA
Stojan Nikolić, finančni direktor HSE, si je za sodelavko pripeljal nekdanjo sodelavko s Triglav Naložb.

Donosne pogodbe

HESS: »Glede na to, da se je gospa Irena Šlemic upokojila, smo ji predlagali, da bi nam pomagala vzpostaviti sistem financ.«

Ampak prosto delovno mesto za nekdanjo sodelavko Nikolića še ni vse. Upokojena finančnica Irena Šlemic je takoj po upokojitvi odprla s. p., in glej ga zlomka, finančni tok za Šlemičevo se je vzpostavil nemudoma oziroma je bil po naših informacijah načrtovan s strani vodstva družbe že nekaj časa pred njeno upokojitvijo.

Tako je z družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) in Termoelektrarno Šoštanj (Teš) sklenila pogodbo za poslovno svetovanje. Šlemičeva, ki je hkrati še vedno predsednica nadzornega sveta HSE Invest, d. o. o., je s Tešem sklenila pogodbo za obdobje od 21. 8. 2015 do 31. 3. 2016, medtem pa je s tega naslova zaslužila 27.200 evrov.

Nekoliko bogatejše so pogodbe s HESS. Z njimi je imela Šlemičeva sklenjene naslednje pogodbe: za obdobje od 10. 8. 2015 do 31. 12. 2015 v vrednosti 22.300 evrov, za obdobje od 5. 1. 2016 do 31. 3. 2016 v vrednosti 11.400 evrov in zadnjo, ki je še veljavna, za obdobje od 29. 3. 2016 do 31. 3. 2017 v vrednosti 48.000 evrov. Vse pogodbe skupaj ji bodo torej poleg pokojnine prinesle okoli 110.000 evrov ali še več, saj ne izključujejo možnosti podaljšanja pogodbe z nepogrešljivo finančnico.

Dolgo uvajanje finančnikov

110 tisoč evrov bo Irena Šlemic zaslužila s svetovalnimi pogodbami.

Ob vsem tem nas je zanimal tudi razlog za najemanje upokojene finančnice. V HESS so v obrazložitvi za naš časopis zapisali: »Z ozirom na to, da družba HESS likvidnostno zaradi izgradnje upravlja s finančnimi sredstvi preko 50 mio. EUR letno, bi bilo tvegano voditi finance brez ustreznih izkušenj. Glede na to, da se je gospa Irena Šlemic upokojila, smo ji predlagali, da bi nam pomagala vzpostaviti sistem financ in še nekaj časa uvajala naš kader, dokler ne bo le-ta samostojno in suvereno prevzel vodenja financ družbe.« Glede na čas prve sklenjene pogodbe iz avgusta 2015 in sedanje, ki je sklenjena do marca 2017, poleg tega pa ne izključujejo možnosti podaljšanja le-te, je čas uvajanja novih finančnikov očitno precej dolg in zapleten, Rovškova pa tako rekoč nepogrešljiva.