S pestmi

Pol naselja je jokalo

Janja Ambrožič, Dolenjski list
30. 5. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V največjem novomeškem romskem naselju je 19-letnik iz Kočevja fizično obračunal s poštarjem Janezom, ki tam že 15 let raznaša pošto. Razlog: povozil je spuščenega psa.

Janja Ambrožič
105 potepuških psov so pred tremi leti polovili v novomeških romskih naseljih.

Poštar, ki je med stalnimi prebivalci Žabjaka sicer izjemno priljubljen, se je pripeljal v naselje, kjer psi nekontrolirano tekajo, ter nehote povozil enega od njih. To je mladeniča iz Kočevja, ki v Žabjaku biva na črno, tako razjezilo, da je poštarja porinil z mopeda in ga najprej obdelal s pestmi, potem pa ga je še zbrcal, da so ga z lažjim poškodbami odpeljali v bolnišnico.

»Kaj je naredil ta mulc! Zdaj smo brez poštarja in moramo po pošto hoditi sami. Janez mi je bil kot sin ali brat, marsikomu, ki ne zna brati, je prebiral pisma,« je povedal eden od Romov, ki tam živi že desetletja. Ni edini, ki ga je dogodek prizadel, menda so nekateri takrat jokali.

Janja Ambrožič
Romi iz Žabjaka morajo po napadu na pismonošo Janeza po svojo pošto hoditi v približno dva kilometra oddaljeni Bršljin, kjer pošiljke prevzemajo osebno na okencu.

Delo posamenika

Janez Doltar, odgovoren za Rome na občini Novo mesto: "Tri dni smo se s tajnico direktorja direktorata za socialne zadeve usklajevali o terminu, na koncu pa ni niti prišel niti se opravičil."

Tudi predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič je obsodil incident, ob tem pa poudaril, da je to storil posameznik, ki vrh vsega sploh ne bi smel bivati v Žabjaku. »Ne bi bilo prav, da bi dejanje zdaj posploševali na celotno populacijo Romov v Žabjaku,« je dejal in dodal, da so potepuški psi sicer v romskih naseljih velik problem.

Na petkovem sestanku, ki ga je po tem dogodku sklicala Zveza Romov za Dolenjsko, je Roman Tavčar iz Pošte Slovenije povedal, da nihče od zaposlenih pismonoš noče pošte raznašati po Žabjaku, zato je dostava v to naselje začasno ustavljena. Iščejo Roma iz tega naselja, ki bi bil sposoben opravljati to delo. Neuspešno.

Janja Ambrožič
Zveza Romov za Dolenjsko je v petek organizirala sestanek, na katerem so se pogovarjali o problematiki potepuških psov v romskih naseljih in o dostavi poštnih pošiljk Romom.

Ne izplača se

»Tudi mi smo se skupaj z romskim svetnikom vključili v iskanje nekoga, ki bi za štiri ure opravljal to delo, a ga ne najdemo. Vsak, s katerim smo se pogovarjali, se izgovarja, da mu bodo potem odtegnili socialno. Država jim daje potuho! Ko smo se hoteli z direktorjem direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Štefanom Lepošo pogovoriti o tem, da bi kazni in druge obveznosti Romov odtegovali od socialnih transferjev, ga sploh ni bilo na sestanek,« je povedal Janez Doltar z novomeške občine.

Janja Ambrožič
Nekateri psi v romskih naseljih so cepljeni in čipirani, mnogi so brez lastnikov.

Odlov nujen

Predstavniki zveze Romov so opozorili, da bi bilo nujno odloviti potepuške pse. »Zadnja akcija odlova v romskih naseljih je bila leta 2013, ko so v zavetišče Turk odpeljali več kot sto psov. Danes sem izvedela, da za 65 psov občina sploh ni plačala,« je povedala podpredsednica zveze Romov Dušica Balažek in predlagala, da občina najprej plača za nazaj, potem pa urgentno zagotovi denar za odlov, lahko tudi s postavke za Rome.