Stavkovni sporazum

Konec stavke?

Sašo Avramovič
29. 5. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vladna pogajalska skupina in pogajalska skupina sindikatov v policiji sta na petkovih pogajanjih pol leta po začetku stavke uskladili vsebino stavkovnega sporazuma.

STA

Pred vlado so decembra pripravili shod policistov.

Če bodo vsebino sporazuma potrdili še vlada in organi sindikatov, se po navedbah ministrstva za notranje zadeve v kratkem obeta zaključek stavke v policiji. Kot so še sporočili z notranjega ministrstva, bo vladna pogajalska skupina besedilo stavkovnega sporazuma posredovala vladi, sindikata pa svojim ustreznim organom. »Če bodo vse strani potrdile njegovo vsebino, lahko v kratkem pričakujemo parafiranje oziroma podpis sporazuma in s tem zaključek stavke v policiji,« so zapisali na ministrstvu.

Povečanje plač za 35 odstotkov

Od 18. novembra lani že stavkajo policisti.

Policisti so v prvi vrsti zahtevali uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Njihove zahteve so se po eni strani nanašale na urejanje statusa policistov, po drugi pa na področje plač. Med zahtevami, ki so jih podali ob začetku stavke, sta bili tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako so zahtevali, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo.

Množično so najavili dopust

Policisti stavkajo od 18. novembra lani. Med drugim so decembra pred vlado pripravili shod policistov, za 23. in 24. december množično najavili dopust, izrekali manj glob, se v Luki Koper lotili temeljitega pregledovanja prispelih ladij, opozarjali na dotrajano delovno opremo, nazadnje pa je eden od obeh sindikatov vložil pobude za štiri zakonodajne referendume, ki jih je kasneje umaknil. Dogajanje je v tem času zaznamovalo tudi razkritje, da so se predstavniki Sindikata policistov Slovenije dogovarjali o prometni kontroli ministra Borisa Koprivnikarja.