Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: kako omiliti težave po menopavzi

Dr. Lu Li
30. 1. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po menopavzi ima veliko žensk precej težav z mehurjem. Tudi naša bralka Ana je med tistimi, ki jo vse pogosteje sili na vodo. Na srečo lahko dr. Lu Li ponudi nekaj nasvetov, kako lahko take težave omilimo; pomembno je denimo, da ženske ledvice krepimo že takoj po 40. letu. A ne bo nobene škode, če bodo tudi druge dame v najlepših letih upoštevale nasvete naše kitajske zdravnice.

svet24
Od 2- do 3-krat na dan si v boleče predele vtiramo olje žafranike, predvsem zvečer, preden gremo spat.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 67 let in že nekaj let me muči mehur. Čedalje pogosteje me sili na vodo, včasih mi tudi uhaja. Težave so se počasi začele pred približno 15 leti, ko je nastopila menopavza.

Imam tudi težave s sklepi, operirana sem bila na kolku, občasno me bolijo križ, kolena. Poskušam se čim več gibati in upoštevati vaše nasvete, ki jih redno prebiram v rubriki, vendar me kaj hitro začnejo boleti kolena, zato se več zadržujem doma. Stanje se poslabša predvsem pozimi. Hitro me tudi zazebe v noge in se zelo težko spet ogrejem. Sem med bolj vitkimi, vedno sem bila aktivna, zato zdaj še težje razumem, zakaj se mi pojavljajo tovrstne težave.

Prosim za kakšen vaš zanimiv nasvet.

Ana M.

Odgovor

Spoštovana ga. Ana, lepo pozdravljeni.

Vsakega človeka doletijo kakšne težave in v starejšem obdobju tudi bolezni. Seveda je to malo odvisno tudi od dedne zasnove, predvsem pa od načina življenja, že od mladosti naprej. Pomembni so redna, pestra in pravilna prehrana, zmerna telesna dejavnost, počitek, ustrezen ritem spanja, zadovoljstvo v delu in službi ter lepi medsebojni odnosi v družini in prijateljstvu. Kakovost življenja. Bolj ko zadostimo telesu in duhu, manj težav si nakopljemo na stara leta.

Z vidika tradicionalne kitajske medicine so se vaše težave začele zaradi postopnega upadanja ledvične esence jing. O tem sem že veliko pisala. Esenca se skozi leta porablja, a s pravim načinom življenja jo lahko dolgo ohranjamo na višjem nivoju. Ko upade, se običajno začnejo kazati manjše težave, simptomi, na katere nismo dovolj pozorni. Če ne ukrepamo, se seveda težave le stopnjujejo.

Med menopavzo se začne v ženskem telesu odvijati veliko procesov in prisotno je hormonsko nihanje. Tudi telesna energija jin ali telesne tekočine se malce spremenijo, upadejo, prav tako notranji organi, ki jih ves ta kaos zmede in določenih fizioloških funkcij ne opravljajo več dobro.

Vedno poudarjam, da je dobro, da začnemo ženske po 40. letu še posebej paziti na ledvice ter uživati hrano in zelišča, ki jih krepijo. Tako se zmanjšajo menopavzalne težave, saj organizmu uspe ohranjati notranje ravnovesje. Manj je tudi težav z mehurjem, s sklepi, kostmi in zobmi ter z glavo, na primer s koncentracijo, z vrtoglavico, demenco, izpadanjem in sivenjem las ...

Ledvice so po TKM par z mehurjem, zato se veliko simptomov, ko upade ledvična esenca, kaže ravno na mehurju. Prek ledvic se krepi tudi mehur. Tako vam priporočam več stvari, ki jih lahko kombinirate. Pomembna je zeliščna podpora, prav tako nekaj prehrambnih dodatkov ter terapije, akupunktura, moksibustija. Na telo gledam celostno, zato je treba upoštevati vse aspekte delovanja.

Doma si lahko zvečer pripravite kopel za noge iz divjega kitajskega pelina in nastrganega ingverja. Obe zelišči za pet minut prevrite v treh litrih vode ter začnite z namakanjem, traja naj približno 20 minut. Prek akupunkturnih točk na stopalih se zelišča prek meridijanov prenesejo v telo, do notranjih organov; ti se tako segrejejo in lažje prevzamejo nazaj izgubljene fiziološke funkcije.

Prav tako lahko uporabite mokso, zvitek tlečega kitajskega pelina, in si ogrevate točko KI1 na podplatu, vsak dan pet minut, po eno stopalo. Ogrevate si lahko tudi kolena, predvsem v sprednjih jamicah – očesih, kot pravimo. V boleče predele si lahko vtirate olje žafranike, od dva- do trikrat na dan, predvsem zvečer, preden greste spat. Pred nanosom olja si lahko boleči del segrejete s toplo blazino, da se tkiva sprostijo. Zeliščne formule za krepitev ledvic in jeter so prav tako pomembne.

Pri prehrani dajte večji poudarek raznim juham z zelišči. Tudi kostna juha zelo pomaga pri krepitvi kosti in sklepov. Čez dan uživajte čim več toplih obrokov. Tudi ingver, cimet in hren. Lahko bi še naštevala, metod je ogromno.

Oglasite se v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!