Zdravje

Virus zika bi se lahko širil tudi s spolnimi odnosi

STA
29. 1. 2016, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medtem ko skušajo znanstveniki po svetu ugotoviti, kako se širi virus zika in kako naj bi povzročal prirojene napake pri novorojenčkih, dva primera kažeta, da bi se lahko širil tudi s spolnimi odnosi in ne samo s piki komarjev.

sta
Delitev letakov z informacijami o virusu zika, ki ga prenašajo komarji Aedes aegypti.

Potem ko je časnik Times poročal o dveh primerih morebitnega širjenja virusa zika s spolnimi odnosi, je tudi namestnica direktorja Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Anne Schuchat v četrtek na novinarski konferenci pojasnila, da v enem primeru sumijo, da bi do okužbe lahko prišlo s spolnim odnosom.

V drugem primeru pa so virus našli v spermi moškega dva tedna po tem, ko je imel simptome okužbe z virusom zika, kar "kaže na biološko verjetnost širjenja".

Po poročanju Timesa naj bi v spermi našli virus zika pri 44-letnem moškem s Tahitija, ki se je okužil leta 2013 v francoski Polineziji. V prvem primeru pa naj bi šlo za ženo ameriškega biologa, ki se je okužil leta 2008 v Senegalu med zbiranjem komarjev v okviru študije malarije.

Anne Schuchat je pri tem poudarila, da pa je "znanost zelo jasna, da se virus zika prenaša na ljudi predvsem s pikom okuženega komarja" in da se sedaj na to osredotočajo.

Svetovna zdravstvena organizacija je v četrtek opozorila, da se virus zika "eksplozivno širi" in da bi lahko v Latinski in Severni Ameriki prišlo do štiri milijonov primerov okužb.

Po ocenah bi lahko bilo samo v Braziliji, kjer je virus zika izbruhnil lani, okužb 1,5 milijona.

V Braziliji so medtem zabeležili že 4000 primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih. To naj bi po domnevah povzročil virus zika.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je v četrtek pozvala Brazilce k skupnemu boju proti virusu, ki se hitro širi. V luči olimpijskih iger so sicer oblasti že napovedale, da bo v Rio de Janeiru komarje, ki prenašajo virus, uničevalo 220.000 vojakov.

Virus zika prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes, ki prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom.

Ta območja so v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku. Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah.

Okužba pri večini obolelih poteka brez znakov ali pa sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja pa za zelo nevarno za nosečnice oz. plod. Virus zika naj bi bil namreč kriv - kar sicer še ni dokazano - za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Brazilski zdravniki so po navedbah agencije Reuters medtem ugotovili, da imajo nekateri novorojenčki z mikrocefalijo tudi resne poškodbe vida, morda pa tudi sluha.

Polovica od 135 dojenčkov, ki so jih pregledali v rehabilitacijskem centu v brazilskem mestu Recife, imajo zaradi deformiranih optičnih živcev in očesne mrežnice poslabšan vid, mnogi pa tudi škilijo, je povedala oftalmologinja Camila Ventura. Dodala je, da jih ima 40 do 50 odstotkov resno poškodovan vid.

Izpostavila je, da je dojenčkom v prvih treh do šestih mesecih življenja treba s terapijo stimulirati vid ali pa se stanje ne bo nikoli izboljšalo.