Zdravje

Ne vstavljate si tega v vagino!

M.J.
24. 1. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zadnjem času so vse popularnejša naravna zdravila, po katerih ženske (in tudi moški) vse bolj povprašujejo. Nekatere ženske želijo s tovrstnimi zdravili pozdraviti tudi HPV virus, toda ginekologi opozarjajo na previdnost!

Arhiv Svet24

Tako imenovana vaginalna detoksikacija ali terapija z zelišči, je v zadnjem času vse popularnejša, ženske pa si recepte in nasvete izmenjujejo po številnim spletnih forumih. Predstavljajo jih kot 'naravna zelišča', običajno pa gre za razne zeliščne preparate, ki si jih ženske vtaknejo v vagino, eterična olja ali tampone.

Rastlinske vaginalne tablete, ki jih je moč kupiti v lekarnah, so varnejše, saj morajo prestati številna testiranja, kar pa za druge rastlinske preparate ne bi mogli reči.

Nekateri izmed teh rastlinskih proizvodov, ki so med drugim brez znanstvenih dokazov o svoji učinkovitosti, naj bi zdravili ciste, endometriozo in HPV. Čistile in odstranjevale naj bi strupe iz vaginalnega kanala in podobno.

Tako imenovane vaginalne perle, ki se prodajajo preko spleta

Zdravniki opozarjajo, da lahko takšni proizvodi povzročajo razraščanje bakterij, ki nato uničujejo normalno Ph stanje genitalnega področja in so povsem neuporabni. Po drugi strani pa so lahko preverjene vaginalne tablete dodatek k antibiotski terapiji, naj pa jih ne bi koristili samostojno ob določenih bolezenskih stanjih.

Ameriška ginekologinja je na svojem blogu zapisala, da večina zeliščnih proizvodov na internetu ni vaginalno preizkušena. »Vaša vagina ni depresivna, ni umazana in nima neaktiviranih čaker.« S tem je želela komentirati izjave, s katerimi želijo trgovci prodati svoje proizvode.

Poleg tega razlaga, da vagina deluje kot pečica, ki se sama čisti in vstavljane česarkoli vanjo samo povečuje nastanek infekcij, razrast bakterij kot tudi možnost pojava toksičnega šoka, ki se pogosto pojavi zaradi dolgotrajne uporabe tamponov.