Zdravje

Mladostna koža tudi v menopavzi

S.J.
24. 1. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Staranje kože je proces, ki se mu ne moremo izogniti, lahko pa ga upočasnimo. S primerno nego in prehrano lahko tudi v zlatih letih resnično sijemo od mladosti, kar potrjujejo tudi strokovnjaki.

profimedia-0269779379
Vidne znake staranja kože seveda lahko omilimo.

Mirjam Rogl Butina, dr. med, specialistka dermatovenerologije, in nutricionistka Vera Simončič sta pred dnevi o tem spregovorili na široko, a zelo spodbudno za vse predstavnice žensk v zlatih letih.

Hormonsko staranje in menopavza namreč predstavljata veliko spremembo za kožo in zato se s tem v zvezi poraja nešteto vprašanj.

Vse gre počasneje

Po 50. letu se delovanje hormonov upočasni, kar med drugim vpliva tudi na način staranja kože, njeno gostoto in elastičnost. »V tem obdobju je ključen izrazit upad izločanja spolnih hormonov – tako mladostnega hormona (DHEA) kot njegovih presnovkov, testosterona in estrogena. Ta upad izločanja pospeši kronološko staranje, kar se kaže na vseh ravneh – od tanjše povrhnjice in usnjice do slabšega krvnega pretoka, redčenja in tanjšanja las, zmanjšanega delovanja žlez v koži, sprememb v barvi in podobno,« o hormonskem staranju kože pojasnjuje dermatologinja Mirjam Rogl Butina.

Strokovnjakinji za kožo v menopavzi priporočata tudi izdelke za nego s hormonskim nadomestkom in primerno prehrano. 

Nova generacija

Dobro počutje je pri ženskah pogosto povezano prav z videzom, zato je pomembno, da v tem času vidne znake staranja kože omilimo. Kako? Prvi korak je kakovostna nega kože. Na primer neovadiol, ki je nadomestni kompleks, z nadomestkom hormona DHEA kožo napolni z mladostnim videzom. Koži zagotavlja udobje in svežino ter komplementarno delovanje na vidne posledice menopavze. Ta nadomestni kompleks je napredna obnovitvena nega, s teksturo sveže gel kreme zagotavlja takojšen sijaj, za katerega poskrbijo beli delci mikrobiserovine. Napredni obnovitveni koncentrat predstavlja novo generacijo nege, ki združuje koncentrat za svežino in koncentrat za sijaj z zlatimi delci mikrobiserovine.

Dobronamerni nasveti

Ključnega pomena za dobro počutje in videz sta poleg ustrezne nege tudi redna telesna aktivnost in primerna prehrana. V zrelih letih se namreč presnova upočasni za približno 10 do 15 odstotkov, zmanjša pa se tudi vsrkavanje hranilnih snovi, je razkrila nutricionistka Vera Simončič. Zato ženskam v zrelih letih svetuje: »Z jedilnika čim bolj odstranimo jedi, ki ne vsebujejo hranilnih snovi, temveč le prazne kalorije, kot so sladkor, rafinirana olja oziroma maščobe in izdelki iz prečiščenih žit (bela moka). Prehrana naj vsebuje veliko vlaknin, vode, omega 3-maščobnih kislin in antioksidantov. Na vrhu nakupovalnega seznama naj bo veliko zelenjave, ne pozabimo tudi na različna semena, oreščke in ribe.«