Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Pogosta vaginalna vnetja

sj
23. 1. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med pismi, ki jih dr. Lu Li prejme od naših bralcev, je tokrat izbrala vprašanje bralke, ki ima pogosta vaginalna vnetja, poleg tega pa jo muči utrujenost. Dr. Lu Li ugotavlja, da so težave povezane, in ima za bralko kup koristnih nasvetov, ki ji bodo olajšali življenje.

dao
Terapije, ki jih izvaja dr. Lu Li v svojem centru, so seveda najbolj učinkovite.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem čez 30 let in že nekaj časa me spremljajo vaginalna vnetja, so čedalje pogostejša. Vzroka ne poznam, zato se obračam na vas, v želji, da mi podate kakšen uporaben nasvet.

Večjih težav nimam, menstruacije so dokaj normalne, čeprav zelo šibke, ciklus je reden, prisotne so bolečine in krči. PMS je izrazit. Prehranjujem se zdravo, čeprav imam čez dan premalo obrokov.

Ne vem tudi, zakaj sem tako utrujena. Predvsem čez dan opažam, da postanem zaspana, koncentracija mi pojenja, počitka – kot da ga nikoli ni dovolj. Zadnje čase nisem toliko športno dejavna, ker me služba utruja, ta zimski čas in mraz pa me uspavata.

Kaj lahko naredim, da se vnetja ne bodo pojavljala tako pogosto? Hvala za odgovor.

Metka

Odgovor:

Imate nekaj težav, s katerimi se tradicionalna kitajska medicina lepo spoprijema. Čeprav ste našteli več težav, se po TKM vzrok skriva v neravnovesju dveh organov.

Izvorni organ, glede na opisano, so jetra, ki so za seboj v ciklusu nadzora potegnila tudi delovanje vranice. Predvsem je pomembno, da se začne ustvarjati čim več krvi, jetrne krvi v vašem telesu, kar lahko spodbudite s prehrano, gibanjem, zelišči, terapijami.

Jetra so verjetno precej zakrčena, zato je prisotne malo menstrualne krvi, imate krče ter tudi izražen PMS. Pri ženskah se zakrčenost jeter lahko pokaže prej kot pri moških, saj vsak mesec zaradi ciklusa izgubimo določeno količino krvi in drugih telesnih tekočin. Tukaj so še porodi, ki prav tako vplivajo na delovanje jeter in preostale notranje organe.

Pri ženskah se prej kot pri moških pojavi zakrčenost jeter, saj izgubljamo več krvi in drugih telesnih tekočin (med menstruacijo).

Zakrčena jetra ustvarjajo jetrni ogenj, ki se spušča navzdol do mehurja in nožnice ter navzgor, v predel glave, možganov. Ko se čezmerno naseli, se lahko pojavijo razna vnetja. Če bi bilo v telesu dovolj vitalne energije či, ki jo proizvaja vranica, bi telo imelo moč, da potisne nakopičeni jetrni ogenj iz telesa prek mehurja, kože, črevesja. Ker je energije premalo, začne stagnirati in zastajati.

Najprej bi bilo dobro, da razbremenite jetra, da začnejo skladiščiti več krvi, ter posledično ali hkrati spodbudite vranično delovanje. Primerna je akupunktura, ki z vstavljenimi iglicami pripomore k boljšemu pretoku energije či ter drugih telesnih tekočin, s čimer se sprostijo tudi živčni sistem in z njim povezani organi, če so pravilno stimulirani.

Ko so meridijani pretočni, se to pozna tudi v našem čustvenem svetu in doživljanju raznih čustvenih stanj. Smo bolj umirjeni, čutimo več energije, razpoloženje je dobro, imamo voljo, dobro koncentracijo ... Za vas bi bila tako dobrodošla akupunktura v kombinaciji z zeliščnimi formulami, pa tudi uporaba metod za samopomoč.

Pri prehrani za nekaj časa uvedite oziroma dodajajte živila, ki so po lastnostih kisla, saj kisle stvari sproščajo jetra. To so razni agrumi, predvsem limone, tudi borovnice, kisla zelena jabolka, jabolčni in rižev kis, kisle kumarice. Kislo lahko kombinirate s sladkim, da okrepite vranico.

Vranici ustrezajo banane, mango, buče hokaido, kitajski rdeči datlji, astraglus, sladka koruza, kalčki in podobno. Tudi živila, ki krepijo kri, so priporočljiva, na primer kakav, aronija, špinača, brokoli, tofu, žita in stročnice.

Formuli ease in easeplus sta prav tako odlični za sprostitev jeter, lahko jih začnete uživati že pred ciklusom, ko pade razpoloženje. Tudi formula cyper je primerna, še posebno jemanje med ciklusom. Ponavljajte to nekaj mesecev in hitro boste opazili spremembo.

Poiščite način in motivacijo, da se začnete rekreirati, svetuje dr. Lu Li naši bralki, ki ima pogosta vaginalna vnetja.

Vsak dan se spomnite na točko LR3 (ali taichong, na stopalu med palcem in kazalcem) ter jo na obeh nogah masirajte od 5 do 10 minut, lahko večkrat na dan. Začnite redno razgibavati telo, vsak dan, četudi bi raje počivali. Poiščite način in motivacijo, pozimi lahko vadite aerobiko v skupini, pojdite na sprehod ali se v družbi podajte na nižje hribe. Najbolj primerno in zelo učinkovito bi bilo seveda, da motivacijo in zagon poiščete v sebi ter se pozimi več posvetite sebi ter zaznavanju svojega telesa, občutkom na splošno. Udobno se usedite, prižgite svečko ter jo le sproščeno opazujte. Ob tem lahko naredite kakšen gib iz vaje qigong. Vzemite v roko knjigo avtorja Mantaka Chie, ki lepo opisuje vaje, kot so Notranji smehljaj ali Zdravilni zvoki. Vaje so lahko sila preproste in jih lahko začnete izvajati takoj. Aktiviral se bo tudi center dantian, ki bo začel proces samozdravljenja. Sprostite se. Gibajte se. Uživajte zdravo in predvsem ustrezno hrano ter si dovolite dovolj kakovostnega počitka.

Vse je lahko preprosto.

Želim vam vse dobro!