Zdravje

Kaj je kleptomanija?

Matej Klarič
22. 1. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Raziskali smo, kdo so kleptomani in zakaj sploh kradejo.

Simbolična fotografija
Pogosto se kleptomani zavedo svojih težav šele takrat, ko so zaloteni pri kraji.

Kleptomanija je psihološka motnja, zaradi katere posameznik čuti potrebo po tem, da si prisvoji stvari, ki mu lahko sploh niso všeč in jih niti ne potrebuje. Ne gre za željo po tem, da bi imeli več stvari, ki si jih ne morejo privoščiti, niti za željo po zabavi in adrenalinu. Kleptomani čutijo napetost in nelagodje, ki se stopnjuje do trenutka, ko nekaj ukradejo. Takrat napetost popusti, zamenja pa jo olajšanje. Po kraji pogosto sledi tudi obžalovanje.

Pogosto so kleptomani ljudje, od katerih tega ne bi nikoli pričakovali, saj so finančno preskrbljeni in na videz živijo mirno in urejeno življenje. Ne preseneča, da so bili med zasačenimi kleptomani tudi hollywoodski zvezdniki, kot so Lindsay Lohan, Winona Ryder in Britney Spears. Megan Fox so celo prepovedali vstop v katerokoli trgovino Walmart po svetu. Torbice in jakne pa naj bi v nočnih klubih kradla tudi Paris Hilton.

Zanimivo je, da kleptomanija večinoma prizadene ženske. Če se je ne zdravi, pa se z leti pogosto celo stopnjuje. Pogosto se kleptomani zavedo svojih težav šele takrat, ko so zaloteni pri kraji.