Zdravje

Med menstruacijo popazite na intimno nego

sj
17. 1. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uživamo ekološko hrano, uporabljamo ekološka čistila, nosimo oblačila iz ekološkega bombaža. Zakaj nam torej ni samoumevno tudi, da bi uporabljali izdelke za intimno nego iz stoodstotno ekološkega bombaža?

svet24
Vaginalna sluznica je ena izmed telesnih sluznic, ki najhitreje absorbira kemikalije.

Veliko blagovnih znamk oglašuje svoje izdelke za intimno nego kot bombažne oziroma naravne. Ampak ali so res stoodstotno iz bombaža? Večina nam dobro znanih komercialnih znamk uporablja v svojem izdelku morda samo en sloj bombaža, a ga oglašuje kot »bombažnega« oziroma »naravnega«.

Vzroki za vnetja

Po podatkih evropskega statističnega urada je vzrok kar 10–15 odstotkov vseh obiskov pri ginekologu vnetje vagine ali razdražena sluznica. Ta težava občutno vpliva na kakovost življenja žensk. Vzrokov je veliko: dnevna uporaba »plastičnih« vložkov, zelo oprijete hlače, nebombažno spodnje perilo, razne grobe depilacije … Zanimivo je, koliko žensk je zaskrbelo, ko se je začelo pojavljati vse več podatkov o tem, da kozmetika in dezodoranti vsebujejo sestavine, ki niso dobre za naš organizem. Pri tem pa pozabljajo, da kozmetične izdelke nanašamo na kožo, ki je sicer najboljša možna zaščita za naše telo, in imajo prav zato proizvajalci težave, ker niti tiste aktivne sestavine, ki naj bi pomagale proti staranju ali pri vlaženju kože, ne prodrejo pod povrhnjico.

Brez kemikalij

Po drugi strani je prav vaginalna sluznica ena izmed telesnih sluznic, ki najhitreje absorbira kemikalije! Zato je več kot pomembno, da ta sluznica ne pride v stik s kemikalijami, ki jih je v številnih vložkih cel kup, da ne omenjamo tamponov, pa tudi straniščnega papirja.

Seveda boste na trgu našli tudi proizvajalce, ki ponujajo naravno alternativo za intimno žensko higieno, proizvode na osnovi čistega bombaža. Taki izdelki so hipoalergijski, dermatološko testirani, so zračni in nežni do naše kože.