Zdravje

Gripa je dokazano "moška zadeva"

A.Š.
14. 1. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Da so moški še posebej ubogi, kadar zbolijo za gripo, so pripisovali nagnjenju k tarnanju močnejšega spola, a vendarle ima tudi znanstveno podlago. In to prav v hormonih, zaradi katerih ženske enkrat na mesec norijo.

To ni povezano s tem, da imajo ženske višji prag za bolečino, pač pa z ženskim spolnim hormonom estrogenom. In da, gripa pri moških je hujša kot pri ženskah. Ekipa na Univerzi Johna Hopkinsa je razkrila, da ima estrogen antivirusni efekt na virus Influence A, bolj znan kot virus gripe. Prejšnje študije so pokazale tudi, da ima estrogen vpliv tudi na boj proti virusu HIV, Eboli in virusom hepatitsa. Znanstveniki so odvzeli celice iz nosne sluznice in jih izpostavili virusu. Pokazalo se je, da ob dodajanju estrogena virus močno izgubi možnost replikacije v okuženih celicah, pridobljenih pri ženski, ne pa tudi pri moškem.

Znan tudi receptor

Ekipa je odkrila, da se protivirusno delovanje začne na estrogen receptorju beta, receptorji so proteinski kompleksi na celici, ki se vežejo s hormonskimi molekulami in ustrezno aktivirajo celico.

Dr. Sabra Klein, vodja raziskave, je povedala: "Najprej smo uspeli z ločenimi celicami moških in žensk ugotoviti, da estrogen deluje glede na spol, potem pa smo odkrili še estrogenski receptor, ki je zadolžen za antivirusni efekt estrogena, s čemer smo bližje razumevanju mehanizma, ki pripelje do zaščite."

Odkritje potrjuje prejšnje dokaze, da ima estrogen zaščitno vlogo pri gripi tudi pri živalih. 

"Ker se nivo estrogena pri ženskah pred menopavzo spreminja, bi bilo kaj takega težko opaziti, če bi gledali celotno populacijo, a ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete in tiste, ki v menopavzi dobivajo hormonske nadomestke, so verjetno bolj odporne na sezonske pojave gripe."