Zdravje

Naravno belilo

tp
8. 1. 2016, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Verjeli ali ne, toda priljubljena rumena začimba dela prave čudeže z našimi zobmi, saj jih v zelo kratkem času posvetli kar za nekaj nians. Zakaj bi torej rjav ali siv nadih svoji zob sploh še prenašali, če lahko zasijejo bleščeče bele?

Kurkumo pustite na zobeh od 3 do 5 minut.

Kurkuma je še posebej dobra za zobe kadilcev ter ljubiteljev kave in črnega čaja. To sredstvo je popolnoma naravno in ne vsebuje nobenih snovi, ki bi lahko poškodovale zobno sklenino in dlesni. Že po enem tednu redne uporabe belilne paste iz kurkume lahko prinese odlične rezultate.

Recept in postopek za beljenje zob

V prahu kurkume (približno četrtini čajne žličke) povaljajte zobno ščetko in si očistite zobe na običajen način. Po čiščenju ust ne izperite takoj, temveč pustite pasto na zobeh od tri do pet minut. Po tem kratkem času, ko bo kurkuma naredila svoje, temeljito izperite usta in z vodo odstranite tudi najmanjša zrnca kurkume, ki lahko ostanejo med zobmi. Rezultat bo opazen že po prvem tretmaju, a če boste želeli še bolj bele zobe, postopek ponavljajte še med tednom, kolikokrat želite. Če se vam kurkuma zdi preveč suha, lahko vanjo zamešate kakšno kapljico olivnega olja.

Preverjena metoda s kurkumo vam zagotavlja bleščeč nasmeh. 

Zanimive lastnosti

Pri nas uporaba kurkume kot samostojne začimbe ni zelo uveljavljena ali poznana, je pa v raznih mešanicah začimb, kot je kari, in vsakodnevno uporabljena začimba na Daljnem vzhodu, kjer je njen dom. V Evropo je prispela verjetno prek arabskih trgovcev. V srednjem veku so jo imenovali indijski žafran. Ime rumena začimba označuje eno od uporab kurkume: barvilo, ki pa ni topljivo v vodi, temveč le v masti ali alkoholu.

Zdravilna

Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. Kot rečeno, v tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem za zdravilo proti vnetju. Rumeno oranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin – in prav to naj bi bilo njena glavna zdravilna učinkovina.

Arhiv Svet24
Rezultat bo opazen že po prvem tretmaju s kurkumo.

Zaupajte ji

Kurkuma je tudi odličen antiseptik in naravni antibiotik, zdravi ranice in drobne razpokice, razna vnetja v ustni votlini in krvavenje dlesni. In čeprav ste zaradi vsega rumeno – oranžnega povedanega o njej v njen belilni učinek morda podvomili, nikar! Je resnično čaroben prašek, ki vam zagotavlja bleščeč in zdrav nasmeh.