Zdravje

Zelišče za zimo - rožmarin

Sonja Grizila/revija Zarja
26. 12. 2015, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

To zimo uporabljajte rožmarin.

Google
Rožmarin ne le kot začimba temveč tudi kot zdravilo.

Prihaja čas, ko bomo čedalje bolj utrujeni, brezvoljni, ko se bomo (razen zagretih športnikov) manj gibali, ko bo svetlobe malo, še posebej sonca, ki nam požene kri po žilah (ne le zaradi psihičnih učinkov, ampak tudi zaradi vitamina D). Utrujeni bomo seveda tudi zaradi praznične hrane in pijače, saj je december pač mesec, ko se spustimo z vejati. In tudi kakšne viroze nas lahko spravijo ob vse moči.

Kako se spraviti k sebi? Enega od načinov imamo pri roki – rožmarin, ki ima močan vonj in prav tako močan okus. Zdrav je, toda kadar ga uporabljamo kot začimbo, nikar ne pretiravajmo, sicer se nam bo kmalu priskutil. Vršiček je dovolj, sicer bo imela vsa jed okus le po rožmarinu.

Rožmarin sodi med stara ljudska zdravila. Pri vsaki hiši je bil grmiček, v severni Sloveniji seveda v loncu in so ga prezimili v zaprtem prostoru. Če le imamo vsaj balkon, si privoščimo to aromatično trajnico ter jo brez skrbi skubimo pozimi in poleti: bolj jo obrezujemo, bolj raste.

Rožmarin poživlja krvni obtok in uravnoveša živčni sistem, deluje proti revmi in protinu, lajša želodčne težave in dviguje krvni tlak, se pravi, da zdravilo za ljudi, ki imajo težave z nizkim tlakom, vendarle obstaja (poleg kave in alkohola). Dovolj razlogov torej, da imamo grmiček rožmarina zmeraj pri roki.

Najpreprostejši preizkus rožmarinovega slovesa je kopel, ki izjemno poživi (zato si je nikar ne privoščimo pred spanjem!): 10 dag svežih rožmarinovih vejic ali 5 dag suhih lističev damo v liter mrzle vode, kuhamo dve minuti, nato pustimo pokrito pol ure. Precedimo v vodo za kopanje, ki naj bo prijetno topla, vendar ne prevroča. V vodi poležavamo dvajset minut, nato se oprhajmo z izmenično toplo in hladno vodo, in počutje bo občutno živahnejše.

Rožmarinovo vino krepi spolno moč. 3 žlice svežih listov damo v steklenico, prelijemo z litrom suhega belega vina in pustimo stati pet dni. Nato precedimo in spijemo po dva kozarčka na dan, kar bi torej moralo zadoščati za pet dni. Hvaležna bosta tudi želodec in krvni obtok.

Bolj preprosto je, če si pripravimo rožmarinov čaj: žličko listov prelijemo s četrt litra mrzle vode, zavremo, odstavimo in precedimo. Čaj še posebej priporočajo bolnikom, ki si po prestani bolezni ali operaciji nikakor ne morejo opomoči. Dve skodelici dnevno zadoščata.

Za natiranje (proti revmi, putiki, pri pretegnjenih mišicah, ozeblinah, slabo prekrvljenih okončinah) si napravimo tinkturo, rožmarin ima namreč nekaj podobnih sestavin kot kafra. 20 dag rožmarinovih listov prelijemo z litrom 70-odstotnega alkohola, ki ga kupimo v lekarni, in pustimo stati deset dni. Potem precedimo in shranimo.