Zdravje

Kako se lotiti ukleščenega živca

Dr. Lu Li
20. 12. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tokrat naša strokovnjakinja svetuje bralki, ki ima težave zaradi akutnega išiasa. Nasveti kitajske zdravnice bodo prišli prav tudi drugim s podobno težavo.

dao
V TKM pravimo, da se išias pojavi zaradi agresivnega napada hladu/mraza in vlage v telo.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 38 let in nekaj dni nazaj me je uščipnilo v križu in nogi. Gre za išias.

To se mi je zgodilo prvič v življenju in res boli, moram priznati. Posebnega vzroka ne poznam, bolečina je bila neznosna že takoj zjutraj, ko sem se prebudila.

V zadnjem času nisem bila nič prehlajena, bolna, prav tako nimam kakšnih drugih zdravstvenih težav, tako da me je to čisto presenetilo. Res se težko premikam.

Verjamem, da obstaja kakšen preprost nasvet, kako bi bolečino pregnala, zato se obračam na vas. Prosim, mi lahko svetujete? Dodatno lahko povem le to, da so se občasne bolečine v križu začele pojavljati po drugem porodu, vendar bolj v času menstruacije, česar tudi prej nisem poznala.

Zahvaljujem se za odgovor. Saša

Odgovor:

Bolečina zaradi ukleščenega živca je velikokrat res nenapovedan gost, ki lahko človeka priklene na posteljo za nekaj dni, časa.

V TKM pravimo, da se išias pojavi zaradi agresivnega napada hladu/mraza in vlage v telo. Hlad in vlaga se naselita znotraj organov, tkiv, mišic, živčevja, in kadar se telo zaradi oslabljenega obrambnega qi (wei qi) temu ne more zoperstaviti, izbruhne težava ali bolečina.

Ledvicam ustreza hrana temne, črne, modre barve in slankastega okusa.

Vzrok za vdor škodljivih vplivov v telo je lahko v fizioloških funkcijah ledvic in upadu ledvične esence jing. Ta upad je pri posameznem človeku zelo individualne narave, zato o splošnih vzrokih težko govorim brez diagnostičnega pregleda.

Bolj kot teorija sta za vas pomembni praksa in rešitev. Zato bom z vami delila nekaj nasvetov. Najprej je zelo pomembno, da se v tem času blato zelo redno odvaja, lahko tudi večkrat na dan, saj se tako izločajo tudi toksini in drugi škodljivi vplivi, kot sta omenjena vlaga in hlad. V tem trenutku tako priporočam hrano in živila, ki spodbujajo odvajanje blata, vendar ne smete pretiravati, da organov ne izčrpate. S tem se tudi razbremenijo mišice in tkiva, kar telesu omogoči, da se organi povrnejo v svoje pravilne položaje.

Kot drugo je izjemno učinkovita tudi samopomoč z zeliščnimi trakovi, še posebej obliž brown (plaster), ki vsebuje kombinacijo več različnih zelišč. Hkrati prijetno greje in pomirja. Tako se spodbudi cirkulacija krvi in telesnih tekočin, kar ublaži bolečino.

Od tri- do petkrat na dan si lahko dobro vtrete v telo tudi olje žafranike ali red flower oil (honghua you). Vtrete si ga na področje križa, še posebej na predel, kjer leži točka GV4 (mingmen – v prevodu vrata življenja). Ko olje vtrete v kožo (lahko zajamete večji predel, ne le omenjene točke) s srednje močnimi gibi, naj vam nekdo pomaga ta predel tudi ogreti z mokso oziroma cigaro iz kitajskega divjega pelina. S tlečo cigaro naj se sprehaja po hrbtenici navzdol od točke GV4 do BL23 (shenshu), vse do trtice in do točke BL53 (baohuang). Ogrevanje priporočam nekje do 15 minut skupaj in le enkrat oziroma največ dvakrat na dan. Omenjene točke si lahko tudi sami večkrat na dan stimulirate in aktivirate s pritiski in krožnimi gibi, s samomasažo.

Dodatna podpora so lahko tudi zeliščne formule, kot so osteoflex form (zhuanggu guanjie), backease form (yao tong) ter destasis form (xue fu zhu yu).

Najbolj učinkovita in tudi dolgotrajnejša pot je akupunktura v kombinaciji z moksibustijo in vakuumskimi kozarci, ventuzami. V akutnem stanju priporočam akupunkturo vsak dan, od tri do pet dni, v nekaterih primerih lahko tudi več; to je predvsem odvisno od odziva posameznika na terapije ter tudi splošne pretočnosti njegovih meridijanov.

Treba je poiskati pot preventivnega ukrepanja in ne prakticirati vseh različnih znanj, ko se težava pojavi. Že zdaj začnite krepiti ledvice in esenco jing z omenjenimi zeliščnimi formulami ter občasno, ko ni težav, dajajte poudarek prehrani in živilom za omenjeni organ.

Ledvicam ustreza hrana temne, črne, modre barve in slankastega okusa, kar ne pomeni ravno soli, temveč hrano, ki je po lastnostih slana, to so morske jedi, morske alge, ribe, rakci in podobno. Pomagajo tudi črni sezam, aronija, borovnice, črna murva, kostna juha, oreščki, jagode goji in še bi lahko naštevali.

Če boste imeli še kakšno dodatno vprašanje, nas lahko pokličete tudi v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!