Zdravje

Pomoč pri otrdelem vratu in bolečinah v njem

Lu Li
5. 12. 2015, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preventiva je boljša kot kurativa, pravijo. Prav zato je naš bralec, ki ga bolečine v vratu še ne motijo preveč, povprašal za kak nasvet, saj se zaveda, da se iz malih težav lahko razvijejo resnejše, če ne bo hitro poskrbel zase.

lu li
Ventuze so podporna terapija akupunkturi.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 45 let. Posebnih težav nimam, le že dobrih pet mesecev me boli v vratnem predelu. Občutek imam, da so vse mišice zakrčene in ni nobenega pretoka. Šel sem na masažo, ki mi je pomagala za nekaj dni, vendar občutnega izboljšanja nisem opazil.

Res je moje delo pretežno sedeče, delam tudi do deset ur na dan, za računalnikom. V zadnjem letu sem tudi zanemaril športne dejavnosti. Včasih me boli glava, vendar redko. Pretirane utrujenosti ne čutim, čeprav me vsi sprašujejo, kako zdržim tak tempo dela.

Spim zelo dobro, žena skrbi za dobro in redno prehrano, otroka sta pridna, brez težav. Sem zadovoljen in, lahko rečem, srečen človek. Prosim vas za kakšen nasvet glede mojega vratu. Skrbi me, da bi se lahko pozneje začele kazati kakšne druge težave, temu bi se rad izognil.

Hvala.

Matej

Kadar so meridijani nepretočni, se hitro iz zunanjega okolja v telo naselijo hlad, veter in vlaga, kar blokira pretok in pojavi se bolečina.

Vesela sem, ko slišim, da je nekdo zadovoljen in srečen. Le tako naprej. Imate tudi urejene partnerske odnose, odnose z otroki, kar je pot do uspeha tudi na vseh preostalih področjih. Pomembno je, da imamo ob sebi nekoga, ki nam stoji ob strani in se z njim razumemo.

Glede vaše težave z bolečim vratnim predelom menim, da vendarle niso tako zelo velike, je pa seveda skrajni čas, da ukrepate. 

V tradicionalni kitajski medicini temu pravimo nepretočnost meridijanov ali energijskih kanalov. Omejeno je razprševanje vitalne energije či pa tudi drugih vodnih tokov v telesu. Stara in toksična kri ter či stagnirata in se kopičita v vašem vratu, zato se pojavljajo bolečine in tudi otrdelost. V splošnem je to povezano z delovanjem jeter in vranice, ki nadzorujejo tkiva, kite in mišičevje. Zaradi preobilnega dela nekoliko trpijo vaša jetra, ki se krčijo in imajo zato manj nadzora nad živčnim sistemom ter nad pretokom telesnih tekočin in energije či po meridijanih.

V tem trenutku vam zelo priporočam akupunkturo v kombinaciji z ventuzami, vakuumskimi kozarci, ki se polagajo vzdolž hrbtenice, saj se tako dosežejo tudi dolgotrajnejši učinki. Ventuze so pravzaprav podporna terapija akupunkturi, njena sopotnica, ki dodatno pomaga pri sproščanju mišic in tkiv.

Kot dodatna pomoč je primerna uporaba določenih zeliščnih trakov, olja žafranike ali red flower oil ter kinezioloških trakov, vendar pri teh potrebujete nekoga, ki je izobražen in izkušen na tem področju. Olje žafranike si lahko vsak dan, največ trikrat, sami dobro vtrete v boleči predel vratu. Najbolje je, da si prej predel dobro segrejete s toplo krpo, položite jo prek vratu za približno deset minut. Tako dosežete, da se tudi pore lepo odprejo, kar pripomore k boljši absorpciji žafranike. Masirajte od pet do deset minut. Začutili boste prijetno toploto.

Izjemnega pomena je redno izvajanje telesnih vaj, raztezne vaje za celotno hrbtenico pa tudi kroženje glave, kroženje z očmi, kroženje ramenskega obroča. Odlična sta tudi qi gong ter taijiquan ali daoyin (kitajska joga).

Prosite svojo partnerico, da vas vsak dan tapka po celotnem predelu hrbtenice, pritiska naj tudi na točko GB20 (ali fengchi) pri vratu. Še posebno dobro je, da točko GB20 kombinirate z GV14 (ali dazhui, v prevodu ima šaljivo ime veliko kladivo), je tudi stična točka jang meridijanov. Odlična je za izganjanje patogenih, škodljivih vplivov iz telesa.

Kadar so meridijani nepretočni, se iz zunanjega okolja v telo hitro naselijo hlad, veter in vlaga, kar blokira pretok in pojavi se bolečina. V pomoč vam je lahko tudi zeliščna formula destasis form (ali xue fu zhu yu), ki predvsem čisti in izganja zastarano kri in toksine iz telesa, kot tudi naseljene škodljive vplive, prej omenjene veter, hlad in vlago. Primerna je pri zastajanju na splošno. Prav tako formula unblock form (ali fang feng tong sheng), ki pomaga pri razprševanju telesnih tekočin ter odpira meridijane.

Poskušajte biti na splošno dejavnejši v športu. Redna vadba, vsak dan vsaj 30 minut, daje dolgotrajne učinke, lahko so to lahek tek, hitra hoja, plavanje. Ni treba pretiravati in se potiti v fitnesu. Le ne pozabite tudi na raztezne vaje.

Prisrčno vas vabim, da se oglasite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani, da z vami podelim še nekaj nasvetov ter pokažem še kakšno preprosto vajo za vratni predel.