Zdravje

Nizozemci packi, najčistejši Bosanci

A.Š.
3. 12. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najnovejša raziskava o higienskih navadah je dala presenetljive rezultate.

Raziskava, ki jo je naredil Gallupov inštitut, je zajela večino evropskih držav in skušala ugotoviti, kje si po uporabi stranišča umijejo roke. Največji packi so Nizozemci, kjer je samo polovica anketiranih povedala, da si po rabi stranišča umije roke, na drugi strani pa se je Bosna in Hercegovina pokazala za najbolj higiensko državo, tam si roke brez pomisleka umije kar 96 %.

Presenetljivo, na drugem mestu so s 94 % prebivalci Moldavije, tretji pa s 85 % Turki. Torej, nekdanji predsodki, da so prav na vzhodu največji umazanci, ne držijo. Zelo nizko s 57 % se nahaja tudi Italija, nemarneži pa so tudi Francozi z 62 % in Španci z 61 %. Naši severni sosedje Avstrijci so prav tako nizko pri 65 %, medtem ko v Srbiji ta številka znaša 83 %. Slovenija v raziskavi ni bila zajeta.

O zdravstvenih vplivih umivanja rok ni potrebno govoriti, najnovejše študije, ki so jih opravili na ameriški univerzi v Michiganu, pa so pokazale, da ima umivanje rok tudi podzavestni učinek - prav tak kot ga napoveduje rek, da si je nekdo "opral roke", s čemer se je osvobodil krivde za napačno odločitev ali slab dogodek.