Zdravje

Po kolenih do pacienta

Gabrijel Toplak
2. 12. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rdeča nit neformalnega srečanja zasebnih patronažnih medicinskih sester z vseh koncev države niso strokovne teme, ampak predvsem druženje in izmenjava izkušenj za lažje opravljanje svojega dela. Včeraj je 10. obletnico ustanovitve počastilo 45 patronažnih medicinskih sester.

Gabrijel Toplak
Specialist družinske medicine v Dupleku Vojislav Ivetić

Ne toliko o zdravstvu in težavah, ki tarejo njihovo panogo, ter strokovnih temah, ampak bolj o izkušnjah, pripetljajih in zadovoljstvu, da sploh obstajajo, ter pomembnosti povezovanja je včeraj tekla beseda na vseslovenskem srečanju zasebnih patronažnih medicinskih sester v Spodnjem Dupleku, za katero gredo vse zasluge tamkajšnji patronažni sestri Majdi Nešić.

Gabrijel Toplak
Neformalno srečanje patronažnih sester v Spodnjem Dupleku

VSTOPAJO V DRUŽINE

V uvodu jih je prišel pozdravit specialist družinske medicine v Dupleku Vojislav Ivetić in obenem poudaril njihov pomen. Nešićeva pa je ob desetletnici združenja povedala, da so ga ustanovile kolegice iz Krškega, Sevnice in Kranja. »Od leta 2006, odkar sem tudi sama v zasebništvu, čutim potrebo po povezovanju in druženju. Moram priznati, da takrat ni bilo lahko pridobiti koncesije, češ da se ne izobražujemo dovolj in smo premalo strokovne in podobno. Prav zato smo se odločile za seminarje, posebno vlogo pri našem 'osamosvajanju' pa gre pripisati ustanoviteljici združenja in prvi predsednici Slavici Molan iz Krškega, ki nam je veliko pomagala ter nas začela povezovati. In po dveh letih seminarjev v Dupleku so tudi kolegice začele organizirati srečanja,« se spominja in o poslanstvu patronažnih sester pojasni, da je njihovo delo predvsem terensko, medtem ko v družine vstopajo tako ob rojstvih kot ob smrti.

»Obiščemo nosečnice, 'pogledamo' dedka, babici izmerimo pritisk. Predvsem na podeželju se marsikdo najprej obrne na patronažno sestro,« je dejala Nešićeva, ki ji na dupleškem območju pomaga kolegica Albina Drevenšek. Obenem je pohvalila sodelovanje z obema koncesionarjema splošne ambulante.

Gabrijel Toplak
Predsednica združenja patronažnih sester Zlatka Napast

NEKOČ PRVE NA UDARU

Na srečanju je 45 patronažnih sester pozdravila tudi predsednica Zlatka Napast, ki je zasebna patronažna sestra v Račah in tovrstna srečanja smatra kot pomembna za vzdrževanje odnosov. »Ustanovljeni smo z namenom, da si med drugim pomagamo, saj smo bile kot prve zasebnice zelo na udaru. V začetku smo bile precej slabo zastopane, saj nam ni uspelo priti, denimo, do pristojnega ministra ali zbornice zdravstvene nege. In zato smo potrebovale združevanje. Slavici Molan je to uspelo, Majda Nešić, ki je tačas podporni steber izvršnemu odboru, pa je prevzela organizacijo, da smo se lahko po desetih letih vrnili v Duplek,« je pojasnila Napastova.

Gabrijel Toplak
Zlatka Napast

K PACIENTU PO KOLENIH

Patronažne sestre so se pripeljale z vseh koncev države. Zaradi druženja s kolegicami sta največ torkovega dne v avtomobilu preživeli Biserka Sabadin in Desa Pirjevec z Obale. »Naš teren obsega tudi okoliške vasi, kot je denimo Rakitovec. In tam se je pred nekaj leti zgodil pripetljaj, ki ga ne morem pozabiti. V Kopru ni snega ali ga imamo redko, medtem ko ga na kraškem robu v Rakitovcu zapade kar nekaj. Snega nismo vajeni in se ga bojimo. V tem kraju smo imeli pacientko po amputaciji in jo je bilo treba previjati vsak dan. In sneg oziroma led mi je zaradi razgibanega terena preprečil, da bi se lahko pripeljala v bližino hiše. Avto sem parkirala in se po kolenih ter na tleh sproti položenih vatirancih (obložene gaze z vatami) počasi prebila do hiše, kjer me je presenetil njen mož. Rekel mi je, da jo je medtem previl že sam, saj je bil prepričan, da nas tega dne ne bo,« je opisala Sabadinova. Toliko anekdot, da se jih na hitro ne spomni, pri svojem delu doživlja tudi Pirjevčeva. »Dolgčasa ne poznamo, saj se vedno nekaj dogaja,« je bila kratka in nadaljevala, da ji takšna srečanja pridejo prav zaradi izmenjave izkušenj pri administrativnem delu. Po besedah Mire Anžič iz Kranja je pestro tudi na Gorenjskem. V 36 letih je doživela marsikaj, tudi na račun precej razkropljenih vasi.

Gabrijel Toplak
Majda Nešić


***POUDAREK: Patronažne sestre vstopajo v družine ob rojstvih in smrti. CITAT: Vojislav Ivetić, specialist družinske medicine: »V občini Duplek patronažne sestre predstavljajo nepogrešljiv del tima primarnega zdravstvenega varstva.« PODPISI SLIK: 1: Neformalno srečanje je za patronažne sestre priložnost za srečanje in izmenjavo izkušenj. 2: V uvodu je udeleženke tokratnega srečanja pozdravila predsednica združenja Zlatka Napast. 3: Poseben gost na srečanju je bil specialist družinske medicine v Dupleku Vojislav Ivetić. 4: Zlatki Napast so srečanja predvsem pomembna za vzdrževanje medsebojnih odnosov. 5: Zasluge za srečanje zasebnih patronažnih sester gredo predvsem Duplečanki Majdi Nešić.***