Zdravje

Igra hitrosti in domišljije

Helena Primic/revija Bodi zdrava
20. 12. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Radi tečete, vendar ste se enakomernega teka nekako naveličali in pogrešate elemente igre? Predstavljamo vam posebno metodo tekaškega treninga – fartlek, ki bo vaš tek zagotovo popestril, poleg tega pa boste lahko na zabaven in neobremenjujoč način napredovali ravno tam, kjer kot tekač šepate. Fartlek je primeren tudi kot uvod v tek za tiste, ki teka ne marate, pa bi ga radi vzljubili.

Arhiv Svet24
Fartlek vam lahko pomaga tudi pri hujšanju!

Po švedskem trenerju

Idejni začetnik tekaškega treninga fartlek je švedski deseterobojec in dobitnik bronaste olimpijske medalje (leta 1912 v Stockholmu) ter pozneje trener švedskih tekačev Gustaf Richard Mikael Holmer (kratko Gösta Holmer), ki je v 30. letih prejšnjega stoletja v njihov trening uvedel posebne vadbene enote – fartlek. Te si je zamislil na podlagi preučevanja treningov finskega tekača Paava Nurmija, ki je bil v 20. letih eden najboljših dolgoprogašev na svetu, z njihovo pomočjo pa so Holmerjevi tekmovalci postavili kar nekaj svetovnih rekordov.

Ti loviš!

Beseda fartlek izvira iz staronorveških besed fara (iti, gibati se) in leika (igrati se) ter pomeni igra hitrosti. Pri fartleku namreč v trening neprekinjenega teka po lastnem občutku in glede na zahtevnost terena vrivate intervale hitrega teka, nenadnih sprintov (kot v otroški igri ti loviš), počasnega teka in hoje, kar je na prvi pogled videti kot trening brez programa in smisla. Dolžina vadbe pri fartleku namreč ni določena (sicer je priporočljivo, da traja okrog 45 minut), prav tako pa ne dolžine intervalov, ki jih prilagajamo trenutnim sposobnostim (in te nevede tudi presegamo, saj si pri fartleku ne merimo časa), pri čemer nam lahko pomaga tudi narava: tečemo na primer »do naslednjega drevesa«, »do konca žitnega polja« ali »do vrha te vzpetine«. Pri fartleku sta trdno določena samo dva elementa: nekajminutno ogrevanje z nižjo intenzivnostjo in nekajminutni iztek na koncu treninga.

Od poskokov do kolesa

Čeprav je fartlek igra hitrosti, to še ne pomeni, da pri njem samo tečemo z različnimi hitrostmi, temveč je celo priporočljivo, da uporabimo čim več domišljije: v posameznih intervalih lahko namesto teka izvajamo tekaške vaje (hopsanje, skiping, striženje, bočni poskoki in izpadni koraki) ali vaje z lastno težo (sklece, počepi, zgibi, poskoki in trebušnjaki). Fartlek je s svojo fleksibilnostjo tako odličen način, kako izboljšati tekaške primanjkljaje. Če vam primanjkuje tekaške ostrine, v fartlek vključite hitre teke in sprinte, morda tudi v klanec. Če vam manjka kilometrina, naj bo fartlek sestavljen iz čim več daljših tekov z vmesnimi počitki, ki vam bodo omogočili preteči daljše razdalje. Če ste šibkejši v zgornjem delu telesa (kar je značilno za ženske), v trening fartleka vključite sklece in druge vaje za mišice trupa, hrbta in rok ali med tekom naredite kakšno kolo in splezajte na drevo. S fartlekom si lahko svoj tekaški trening oblikujete tako, kot ustreza vaši kondiciji, sposobnostim, željam, terenu, vremenu in trenutnemu počutju.

Pomoč pri hujšanju

Čeprav fartlek na prvi pogled deluje manj resna vadba od enakomernega teka, gre v resnici za intenzivnejšo vadbo, pri kateri je energijska poraba večja (še posebno če v vadbo vključite sprinte in vaje za moč, po katerih se telo regenerira še nekaj dni), zato ga lahko izkoristite kot odličnega pomočnika pri hujšanju. S fartlekom lahko namreč izboljšate učinkovitost porabe energije, naprednejši rekreativci in tekmovalni športniki pa ga uporabljajo tudi za povečevanje hitrosti in dviganje anaerobnega praga. Za tekaške začetnike je fartlek odlično orodje za samospoznavanje in zavedanje lastnega telesa, sposobnosti in odzivov telesa na različne obremenitve, za vse tekače pa lahko služi kot psihična sprostitev od siceršnjih treningov, saj pri fartleku tekača ne preganjata štoparica in kritična ocena treninga. Pomembno je le, da vam utrip ne pade pod 120 udarcev na minuto in da se pri tem zabavate. Kot to vsak dan počnejo otroci.