Zdravje

Telesna vadba ni ključ do hujšanja

BBC/B.K.
23. 4. 2015, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Telesna vadba ima manjšo vlogo pri boju proti debelosti, kot smo ji to pripisovali do sedaj. Zdravniki poudarjajo, da je veliko pomembnejša zdrava prehrana.

Profimedia

V uvodniku revije British Journal of Sports Medicine, trije mednarodni strokovnjaki poudarjajo, da telesna vadba pri hujšanju nima poglavitne vloge, kakor smo mislili do sedaj.

Medtem, ko telesna aktivnost občutno pripomore k boju proti boleznim kot so diabetes, bolezni srca in ožilja ter demenca, pa je njen vpliv na debelost minimalen. Namesto tega, poudarjajo zdravniki, ključno vlogo pri boju s kilogrami igrajo sladkorji in ogljikovi hidrati. Z zmanjšanjem vnosa teh v naše telo, posledično zmanjšamo tudi težo.

Strokovnjaki opozarjajo, da ravno prehrambena industrija spodbuja asociacije na šport in telesno vadbo. Za tem stoji marketinški trik, da lahko slabe učinke nezdrave hrane popravimo s povečano telesno vadbo. A temu ni tako, pravi kardiologinja iz Londona, dr. Aseem Malhotra. »Sporočila, ki prihajajo v javnost namigujejo, da lahko jeste kar želite, dokler ste telesno aktivni. To je neznanstveno in napačno,« zaključuje dr. Malhotra, ki pravi da učinkov nezdrave hrane ne moremo pozdraviti s tekom.

A ostali zdravniki še vedno opozarjajo na veliko pomembnost telesne vadbe. Priporočajo dobro uravnoteženo prehrano v kombinaciji s telesno dejavnostjo.