Zdravje

Epidemija carskih rezov

Marija Šelek
20. 4. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prvič pozvala k opustitvi carskih rezov, če ti niso nujni. Število te operacije, ki v resnici rešuje življenja, v svetu že nekaj časa skrb vzbujajoče narašča – tudi v Sloveniji. Čeprav pri nas carski rez na zahtevo oziroma željo porodnice in brez medicinskega razloga uradno ni mogoč, se da s pravimi poznanstvi vse urediti.

Arhiv Svet24

Žal se premalo poudarja, da carski rez ni tako nedolžna operacija. »Velik del laične in strokovne javnosti je napačno prepričan, da je carski rez bolj varen način rojevanja. Je pa res, da je tehnika operiranja v zadnjih 20 letih tako napredovala, da je zapletov pri operaciji res zelo malo, vendar še vedno več kot pri vaginalnem porodu,« je povedal mag. Gorazd Kavšek, ginekolog porodničar z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Del problema je v tudi družbeni naravnanosti in pričakovanjih – v potrošniškem stilu: grem, kupim, odnesem.

Med ostalimi razlogi, zakaj se odstotek carskih rezov iz leta v leto dviguje in se v Sloveniji približuje 20 odstotkom, je navedel: »Del problema je v tudi družbeni naravnanosti in pričakovanjih – v potrošniškem stilu: grem, kupim, odnesem. Eden izmed razlogov je tudi strah pred tožbo, saj tudi sodna praksa večinoma utrjuje prepričanje, da je carski rez edina pravilna pot. Če gre kaj narobe, se nato vedno postavi vprašanje, zakaj niste naredili carskega reza. Četrti razlog pa je žal tudi v strokovni javnosti, ki mnogokrat doprinese k favoriziranju carskega reza – ambulantni ginekologi so premalo v operativni praksi, bolnišnični pa premalo v vsakodnevni ambulantni.«

Arhiv Svet24

Bojijo se težav

Čeprav zdravstveni strokovnjaki trdijo, da je idealni odstotek carskih rezov med 10 in 15, pa študije ne postrežejo z dokazi, da carski rezi nad 15 odstotki ne prinašajo boljše perinatalne ter maternalne umrljivosti in obolevnosti.

Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!