Zdravje

Tihi sovražnik preži iz plastenk

Monika Kubelj
18. 4. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hormonski motilci so ena največjih tihih groženj našega obstoja. Eden takih je BPA ali bisfenol A, ironično pa je, da smo ga razvili sami za potrebe pridobivanja plastike. Zadnja leta močno odmevajo ugotovitve o nevarnosti te kemikalije, ki je prisotna v številnih izdelkih, ki jih dnevno uporabljamo.

V telesu se obnašajo kot ženski hormoni, zato predstavljajo grožnjo osnovam možatosti. Ogroženi smo pravzaprav vsi, saj ugotavljajo vplive na plodnost, živčni sistem in debelost.

O čem pravzaprav govorimo in kje vse se ta usodna kemikalija pojavlja? Odgovore smo poiskali na različnih strokovnih naslovih in avtorjih, raziskavah ter poročilih. Žal nas bo očitno spremljal še naprej, saj je industrija plastičnih mas ena najmočnejših na svetu. Rešitev je morda v boljšem samonadzoru in iskanju alternative plastičnim masam.

Estrogeni motilci

Mirjana Bistan je leta 2013 v zaključku doktorske disertacije na Biotehniški fakulteti zapisala: Že pred desetletji so znanstveniki začeli opozarjati na pojav estrogeno aktivnih spojin in njihov vpliv na okolje in tam živeče organizme. Prva alarmna sporočila so prišla iz Velike Britanije že leta 1993, čemur so sledile prve znanstvene publikacije na temo identifikacije teh spojin in določanja njihovega delovanja na organizem. Tako v skupino estrogeno aktivnih spojin spadajo naravne spojine, kot na primer estrogeni hormoni, in spojine, ki jih je proizvedel človek (ksenoestrogeni). Estrogeno aktivne spojine lahko z različnimi mehanizmi delovanja vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu in posledično vplivajo na nastanek, razvoj in potek določenih bolezenskih stanj. Današnji trendi za ugotavljanje prisotnosti in aktivnosti estrogeno aktivnih spojin v vodah sledijo trendom monitoringa kakovosti odpadnih vod, ki težijo k celostnemu pristopu, kar vključuje tako kemijske analitske metode kot tudi biološke metode. Tako z ustreznimi biološkimi metodami ugotovimo morebitno estrogeno aktivnost vzorcev, nato pa s kemijskimi analitskimi metodami identificiramo in kvantificiramo spojine, ki povzročajo učinke estrogenosti. Za monitoring estrogenosti okoljskih vzorcev se danes velikokrat uporablja test YES (Yeast Estrogen Screen).

In eden takih je tudi BPA.