Zdravje

Argentinski tango ima zdravilne učinke na bolnike s Parkinsonovo boleznijo

The Guardian/B.K.
18. 4. 2015, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bolniki, ki trpijo zaradi Parkinsonove bolezni, si lahko morda pomagajo z nenavadnim zdravilom - plesom argentinskega tanga. Raziskovalci namreč trdijo, da ima lahko ples terapevtsko in fizično vrednost za tiste, ki trpijo zaradi okorelosti, depresije in utrujenosti.

Reuters
Plesalca argentinskega tanga.

V raziskavi ekipe izobraževalnih in zdravstvenih ustanov iz kanadskega Montreala je sodelovalo štirideset moških in žensk, diagnosticiranih s Parkinsonovo boleznijo. S pacienti sta se ukvarjali dve profesionalni učiteljici plesa.

Raziskovalci so med 12-tedensko terapijo s plesom spremljali spremembe motoričnih sposobnosti in tudi nemotoričnih simptomov pri bolnikih.

»V raziskavi smo ugotovili, da je tango bolnikom pomagal pri izboljšanju ravnotežja in funkcionalni mobilnosti, zdi pa se tudi, da je ples spodbujal bolnike, da cenijo splošni potek njihovega zdravljenja,« je dejala vodja projekta, dr. Silvia Rios Romenets.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da ples ni pomagal le pri premagovanju fizičnih težav kot je tresenje, ampak tudi pri psihičnih težavah kot je denimo depresija. Argentinski tango je imel številne pozitivne psihološke vplive na paciente. Redno plesanje tanga je pomagalo tudi pri zvišanju kognitivnih funkcij pacientov in zmanjševanju utrujenosti.

Parkinsonova bolezen je degenerativna bolezen osrednjega živčnega sistema. V prvi fazi bolniki trpijo zaradi motenj gibanja, v zaključnih fazah pa se lahko pojavijo tudi vedenjske težave, kot na primer demenca.