Zdravje

Preveč vitaminov lahko povzroči raka

U.K.
22. 4. 2015, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

30-letna raziskava je pokazala, da lahko imajo vitaminske tablete nasproten učinek, kot bi si želeli, in lahko povečajo tveganje za nastanek raka.

Arhiv Svet24

Dr. Tim Byers iz Velike Britanije je več kot trideset let proučeval učinek vitaminskih tablet in prišel do grozljivega odkritja. Študija je pokazala, da če s tovrstnimi tabletami pretiravamo, lahko povzročijo raka in/ali težave s srcem.

Dr. Byers je proučeval tri najbolj pogoste vitaminske tablete brez recepta – tablete z vitaminom E, beta karotenom in tablete s folično kislino. Če se tablete jemljejo v normalnih količinah, lahko dejansko dobro vplivajo na zdravje. Do resnih težav lahko pride, ko ljudje začnejo jemati preveč tovrstnih nadomestkov. »Ne vemo, zakaj se to dogaja, a vsi dokazi kažejo, da imajo ljudje, ki pojedo več nadomestkov kot je priporočeno, večjo možnost, da se bo pri njih razvil rak,« je dejal dr. Byers.

Arhiv Svet24

Njegova študija lahko precej pretrese industrijo umetnih vitaminov, ki samo v Veliki Britaniji vsako leto prinesejo milijonske dobičke.

Teorijo je testiral tudi na živalih in rezultati so bili precej skrb vzbujajoči. Možnost za obolevnostjo za rakom naj bi se pri določenih tabletah povečala kar za 56 odstotkov. Pozneje so začeli opazovati ljudi in potrdili rezultate pri živalih.

Raziskava je pokazala, da se je pri ljudeh, ki so zaužili preveč tovrstnih tablet, povečalo število nevarnih polipov. Pri nadomestkih beta karotena pa se je za 20 odstotkov povečala možnost srčnega obolenja. Tretja vrsta tablet (vitamin E) je povečala možnost raka na prostati za 17 odstotkov. A naj bi tablete, glede na študijo, povečale možnost tudi za druge oblike raka, kot je recimo pljučni.

Dr. Byers je študijo začel, potem ko je pred približno tremi desetletji izvedel, da imajo ljudje, ki zaužijejo več sadja in zelenjave (se pravi vitaminov), manjšo možnost, da se razvijejo rakaste celice. Byersa je zanimalo, ali to drži tudi za vitaminske nadomestke. Žal takrat, ko ljudje prekoračijo priporočene meje, te učinkujejo nasprotno. »Ljudem se ni treba bati nadomestkov, dokler se držijo priporočenih doz, ne morejo pa biti pravi nadomestek za zdravo prehrano,« je dodal dr. Byers. Njegova študija lahko precej pretrese industrijo umetnih vitaminov, ki samo v Veliki Britaniji vsako leto prinesejo milijonske dobičke.