Zdravje

Kupujete kolo? Ponujamo nekaj nasvetov

Sašo Avramovič
21. 4. 2015, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Toplejši dnevi bodo na ceste in kolesarske steze privabili številne kolesarje. Še nimate kolesa ali pa bi radi starega zamenjali z novim? Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli še kako prav pred nakupom kolesa. Preverite, katero izbrati oziroma katero je najprimernejše za vas?

Arhiv Svet24

Pred nakupom se je treba najprej vprašati, za kaj bomo kolo uporabljali oziroma kje se bomo z njim vozili. Šele nato se odločimo, katero bomo izbrali. Vam je ljubše cestno kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, kolesarjenje po mestu …? Poglejmo značilnosti različnih vrst koles.

Če spadate med kolesarje, ki se najraje vozijo po makadamskih, gozdnih in zahtevnejših poteh, potem bo gorsko kolo prava izbira. Največja značilnost gorskih koles so zagotovo zelo dobre vzmeti, saj le dobro vzmetenje na razgibanih podlagah omogoča dober nadzor nad vožnjo in njeno varnost. Ta kolesa imajo več prestav in pa široke ročaje. Gorska kolesa imajo tudi manjši okvir in debelejše gume. Res pa je, da tovrstna kolesa niso najbolj pisana na kožo tistim, ki boste veliko kilometrov naredili po cesti.

V tem primeru priporočamo nakup cestnega kolesa oziroma »specialke«, ki je idealno za vožnjo po asfaltu. Gre za najhitrejši in najlažji tip koles, njihove pnevmatike pa imajo ožje dimenzije. Tovrstna kolesa imajo tudi večji okvir, krmilo pa je v obliki rogov.

Nekakšna »vmesna« stopnja med gorskim in cestnim kolesom je treking kolo. V primerjavi s cestnimi kolesi imajo debelejše pnevmatike in so zelo primerna tako za vožnjo po asfaltu kot tudi za vožnjo po makadamskih poteh. So počasnejša kot cestna, a hitrejša kot gorska kolesa. Če se boste odločili za daljše izlete, za potovanja, potem bo treking oziroma potovalno kolo prava izbira.

Za ljubitelje »umirjene«, mestne vožnje bo najprimernejše s katerim se lahko med drugim odpravite v trgovino, na pošto, v službo in po drugih opravkih. Imajo bolj pokončno obliko in krajšo medosno razdaljo. Takšna kolesa pa sicer niso primerna za daljše vožnje po cestah. V primerjavi s cestnimi, gorskimi in treking kolesi so počasnejša. Večina mestnih koles dopušča tudi možnost, da nanje namestite prtljažnik ali košaro.

Glede na to, da so toplejši in lepši dnevi na kolesarske steze, makadamske poti in ceste že zvabili veliko kolesarjev, je kolesarska sezona že v polnem teku. V tem času nam številni trgovci ponujajo ugodne možnosti nakupa koles. Mi smo zbrali cene treh različnih koles (mestnega, treking in cestnega kolesa).

Med drugim se lahko odločimo za nakup moškega treking kolesa Rock Machine Crossride 75, za katerega bomo na spletni strani bokal-sport.si odšteli 322,05 evra, ali pa za nakup ženskega mestnega kolesa X-Plorer Celeste 26", ki na spletni strani mimovrste.com stane 172 evrov. Za cestno kolo bomo morali v povprečju odšteti več. Med drugim se lahko odločite za cestno kolo Devron Urbio R2.8, ki na spletni strani kolesarski-potepuh.si stane 674,10 evra.

V okvirčku na levi strani smo zbrali tudi nekaj nasvetov za čiščenje kolesa.

***OKVIRČKI TREKKING KOLO ROCK MACHINE CROSSRIDE 75 bokal-sport.si 322,05 EUR

MESTNO KOLO X-PLORER CELESTE 26" mimovrste.com 172,00 EUR

CESTNO KOLO DEVRON URBIO R2.8 kolesarski-potepuh.si 674,10 EUR

OKVIRČEK (NASVETI ZA ČIŠČENJE KOLESA) • čiščenje okvirja z vodo in milom • odsvetuje se pranje s curkom • uporabljajte mehko krpo ali gobico • sedež in plastične dele lahko čistite samo z milom

POUDAREK 1. Pred nakupom se najprej vprašajte, kje se boste s kolesom vozili.***