Zdravje

Imate težave s kožo in menstruacijo?

Lu Li
28. 11. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tokrat za pomoč prosi mlada bralka, ki ima velike težave ne samo s kožo, temveč tudi z menstruacijo, saj trpi hude bolečine. To so pogoste težave, zato bodo nasveti dr. Lu Li zagotovo koristili še komu.

moksanje
Pred in med menstruacijo je zelo primerna tudi uporaba mokse, kitajskega divjega pelina v cigari, s katero si lahko ogrevate predel od popka do sramne kosti po deset minut na dan.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 20 let in imam težave s kožo in menstruacijo.

Dr. Lu Li

Od najstniških let imam nečisto kožo, zdaj je malo bolje, vendar so še vedno prisotni mozolji, predvsem pred in med menstruacijo. Moje krvavitve so zelo boleče, včasih tudi bruham, tisti dan ne morem na faks, lahko le ležim v postelji in čakam, da dan mine. Naslednji dan je že dobro. Vsaka menstruacija me izčrpa, imam že kar strah pred njo, saj je tako zelo boleča. Boli me trebuh, imam krče, včasih me boli tudi križ, čutim jajčnike in maternico, kot da bi se hotela iztrgati iz telesa.

Nimam kakšnih posebnih stresov v življenju, le študij, občasno študentsko delo. Športa nimam preveč rada, vendar vsak dan hodim peš na fakulteto vsaj 30 minut. Prehranjujem se v menzah, na bone, doma pa se trudim, da jem tudi veliko zelenjave in sadja.

Kaj lahko naredim za svojo kožo in menstruacijo? Hvala za odgovor.

Suzi

Gdč. Suzi, lepo pozdravljeni.

Kadar imamo nečisto kožo in se pojavljajo akne, le ni vedno tako slabo, saj je to tudi eden izmed načinov čiščenja in razstrupljanja telesa. Vsekakor pa ni prijetno na pogled in lahko načne samozavest.

Krče in bolečine ublaži tudi hrana, živila, ki so po lastnostih topla, na primer cimet in ingver.

Vaša nečista koža kot tudi boleče menstruacije imajo skupen izvor, ki se kaže na več različnih načinov. V TKM pravimo, da lahko telesu primanjkuje krvi, s čimer ne mislimo na njeno kvaliteto. Ker sta kri in vitalna energija qi med seboj povezani, qi namreč po ožilju potiska kri, pravimo, da organom primanjkuje energije. Ko je kri šibka, lahko sledi porast notranjega vetra kot opozorilnega znaka jeter, da jim primanjkuje naskladiščene jetrne krvi.

Simptomi se največkrat kažejo na koži kot razni izpuščaji, mozoljčki, srbečica, ekcemi. Ko so jetra zakrčena, proizvajajo notranji ogenj, ki se pridruži notranjemu vetru in se tako skupaj selita po telesu, ožilju, znotraj organov. Ko so meridijani, energijski kanali, nepretočni, se škodljivi vplivi, kot sta veter in ogenj, naselita na šibko območje in tam povzročata težave, ki vplivajo tudi na hormone, tkiva, naše počutje, doživljanje stresa, lahko se tam pojavijo bolečine, smo nepotrpežljivi itd. Stara kri in qi tako zastajata, zaradi česar se znotraj telesa zadržujejo toksini, odvečna vlaga in sluz.

Kadar imamo nečisto kožo in se pojavljajo akne, to ni vedno slabo, saj je to tudi eden izmed načinov čiščenja in razstrupljanja telesa.

Za vas bi bila primerna akupunktura, da se odprejo meridijani, s čimer se bo pospešila cirkulacija telesnih tekočin in se bo telo lažje očistilo toksinov. Poleg tega je treba krepiti kri in organe, kar lahko naredite z raznimi znanimi zeliščnimi formulami, kot sta angel form (ba zhen) in middle form (bu zhong yiqi). Angel form krepi kri, middle form krepi energijo prek vranice in pljuč.

Doma si lahko naredite prevretek iz zelišča astragalus, ki prav tako krepi energijo qi in vranico, kar spodbudi tudi cirkulacijo krvi. Tudi kitajska angelika je dobrodošla, že stari mojstri so govorili o učinkih angelike in jim pripisovali veliko moč, pravijo celo, da se v kitajski angeliki (dang gui) skriva rešitev za kri.

Tri do pet dni pred menstruacijo si lahko stimulirate točko ST36 (zusanli) in PC6 (neiguan), med menstruacijo, ko so prisotne bolečine, pa dodatno še točko LI4 (hegu). Pred in med menstruacijo pijte vodo, ki ste ji dodali žlico nerafiniranega rjavega sladkorja ali toplo vodo, ki ste ji primešali veliko žlico medu.

Krče in bolečine ublaži tudi hrana, živila, ki so po lastnostih topla, na primer cimet in ingver. Toplota živil povzroči, da se tudi organi segrejejo, prekrvavitev je boljša in tako se bolečine zmanjšajo. Tako vpliva na bolečine tudi sladka hrana, predvsem nerafinirani rjavi sladkor. Med menstruacijo uživajte tople obroke, čim manj hladu, hrana naj vsebuje veliko tekočin, razne juhe, kaše in manj svežega sadja, zelenjave. Tudi kitajski datlji skupaj s svetlobnim korenom in jagodami godži so dobri za kri, saj vsebujejo veliko železa. Dodate jih lahko tudi proseni kaši. Jejte tudi longyan, posebno obdelan liči, pijte rižev in mandljev napitek, banane in tudi kisle stvari, ki pomirjajo jetra.

Pred in med menstruacijo je zelo primerna tudi uporaba mokse, kitajskega divjega pelina v cigari, s katero si lahko ogrevate predel od popka do sramne kosti po deset minut na dan.

Nasvetov za vas imam še več. Če imate možnost, se zglasite na pregled in posvet v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro.