Zdravje

Okuženih z virusom HIV je vse več

Polona Krušec
27. 11. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hitro širjenje virusa, pred dnevom boja proti aidsu, ugotavljata dve evropski zdravstveni agenciji. Številke kličejo po izboljšanju "rokovanja" z okužbo, ki se najhitreje širi po vzhodnih delih Evrope.

Arhiv svet24
Najhitreje se virus razširja med homoseksualci Vzhodne Evrope.

V Evropi so leta 2014 zabeležili več kot 142.000 novih primerov okuženosti s HIV. Večino teh so zabeležili v Rusiji, več kot 85.000. Gre za najvišje število, odkar se je leta 1980 začelo spremljanje teh podatkov, je povedala regionalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Zsuzsanna Jakab.

Nagovarjajo k ukrepanju

V 28 članicah EU ter evropskih državah, ki niso v EU (Norveška, Islandija in Liechtenstein), so zabeležili več kot 29.900 novih primerov, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter evropske pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). "Pozivamo Evropo, naj ukrepa in enkrat za vselej opravi z epidemijo HIV," je  dodala Jakabova.

V ospredju poročila je zaskrbljenost nad porastom okuženosti s HIV med homoseksualnimi moškimi. V Vzhodni Evropi ostajajo v skupini z visokim tveganjem tudi intravenozni uporabniki mamil, a vendarle se porast primerov v tej regiji večinoma nanaša na heteroseksualne odnose.

Oboleli tudi med migranti

Dva od treh na novo okuženih s HIV so zabeležili med avtohtonimi, v Evropi rojenimi posamezniki, medtem ko so med v tujini rojenimi posamezniki, tudi med migranti, zabeležili tretjino novih primerov.

WHO je pozvala vse države v Evropi, naj vsem beguncem in migrantom omogočijo testiranje na virus HIV, prav tako pa preprečevanje okuženosti in zdravljenje, ne glede na njihov pravni status. "To je tudi najvarnejši način za zaščito stalnega prebivalstva," je med drugim menila Jakabova.