Zdravje

Dokazano: kajenje marihuane vodi v duševne bolezni

A.Š.
27. 11. 2015, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kajenje super močne marihuane lahko povzroči hude poškodb možganov, pravi najnovejša raziskava.

Raziskovalci Kraljevega kolidža v Londonu so do te ugotovitve prišli po študiji 100 ljudi. Ugotovili so, da ljudje, ki redno kadijo skunk (umetno travo), kažejo znake poškodb največjega dela bele možganovine. To območje, imenovano corpus callosum, prenaša signale med levo in desno polovico možganov. Poškodba tega dela lahko privede do psihičnih bolezni in psihoz kot so halucinacije kot tudi upočasnitev delovanja možganov. 
Raziskovalci opozarjajo, da njihove ugotovitve kažejo na to, da je potrebna nujno osveščanje ljudi, medicinskega osebja in politikov o nevarnosti skunka, najbolj popularne oblike v Veliki Britaniji.
Skunk ima visoke deleže  Delta-9 THC, ki je glavni krivec, da so ljudje zadeti. Stopnja pri skunku je zdaj kakih 20 % višja kot pred desetimi leti, saj gojitelji skunka ustvarjajo vedno nove in močnejše hibride. 
Dr. Paola Dazzan, vodja raziskave, pravi: "Ugotovili smo, da pogosta raba močne marihuane občutno vpliva na strukturo bele možganovine v možganih, četudi psihoz nimate."