Črna kronika

Na območju Maribora upnike ogoljufala za za najmanj 295.000 evrov

R.T.
27. 11. 2015, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor sozatem, ko so prejeli več prijav, zbirali obvestila o kaznivem dejanju oškodovanje upnikov po 227. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), storitve katerega sta osumljena dva predstavnika gospodarske družbe iz območja PU Maribor.

Profimedia
Gospodarska družba je bila od sredine leta 2013 naprej insolventna.

52-letni osumljenec kot direktor gospodarske družbe in 41-letna osumljenka pa kot pooblaščenka na transakcijskih računih iste gospodarske družbe, sta pri opravljanju gospodarske dejavnosti vedela, da je bila gospodarska družba od sredine leta 2013 naprej insolventna oz. ni bila zmožna poravnavati svojih obveznosti do upnikov, prav tako je bilo s strani več upnikov zoper družbo vloženih več izvršb, zaradi česar je družba imela tudi blokirane transakcijske račune. Vse navedeno sta osumljena na različne načine poskušala zatajiti upnikom (večkrat sta lažno obljubljala plačilo terjatev ali lažno prikazovala drugačno dejansko stanje) in jih preslepila, da bodo obveznosti poravnane. V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da ima zaradi njunega poslovanja 48 upnikov do gospodarske družbe najmanj 750.000 evrov terjatev. Del teh terjatev do upnikov bi osumljena sicer lahko tudi poravnala, vendar pa sta z namenom, da bi oškodovala vse upnike, sklepala posle in denarna sredstva, ki bi morala biti namenjena za poplačilo obveznosti upnikom, na goljufiv način prenesla na druge transakcijske račune v tujin: Od tam sta sredstva v gotovini dvigovala in jih porabila na druge načine, prav tako pa sta svoje poslovanje prenašala na več novo ustanovljenih gospodarskih družb. Samo s tem goljufivim dejanjem sta povzročila veliko premoženjsko škodo vsem upnikom v skupnem znesku najmanj 264.910 evrov.

V tem tednu so mariborski kriminalisti zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o kaznivih dejanjih dvema osebama odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo stanovanjskih prostorov.

Zaradi obstoja ponovitvene nevarnosti izvrševanja kaznivega dejanja so eno od osumljenih oseb privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njo odredil pripor. Preiskavo opisanega kaznivega dejanja usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.