Svet

Savdska arabija pripravlja množično eksekucijo

A.Š.
27. 11. 2015, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Največja država na arabskem polotoku zvesto izvršuje zapovedi šeriatskega prava - na vrsti je javna eksekucija 55 zapornikov.

Savdska arabija je na smrt obsodila 55 ljudi zaradi sodelovanja s teroristi v terorističnih napadih Al Kaide, ki so ubili več kot 100 civilistov in 71 pripadnikov varnostnih sil. Vse skupaj bi še nekako imelo smisel, če ne bi Savdijci v isti koš metali še protestnike z ulice. Skupine za zaščito človekovih pravic izražajo strah, da bo med temi 55 usmrčenimi tudi 21-letni Ali Mohammed al-Nimr in njegov stric, ki sta ste udeležila protestov, Ali pa je protestnike učil prve pomoči in s telefonom na omrežjih pozival ljudi, da se jim pridružijo. 
Nekaj od 55 nesrečnikov je iz vzhodnega dela Savdske Arabije iz pretežno šiitskega mesta Awamiya, kjer so oblasti zatrle demonstracije za pravičnost in enakopravnost. Diplomati iz Rijada so zatrdili, da Savdska arabija ne bo usmrtila protestnikov, v Awamiyi pa so se začeli novi protesti, protestniki so zaprli ceste do mesta in na njih zažgali smeti. 
Sodelavci Al Kaide pa so obtoženi poskusa prevrata oblasti, napadov z malim orožjem, eksplozivi in protiletalskimi raketami.
Eden od 55 zapornikov je bil obtožen, da je v Jemnu skušal kupiti jedrski material v vrednosti 1,5 milijona dolarjev. 
Savdska arabija je letos usmrtila že 150 ljudi, večino z obglavljenjem, največ v zadnjih 20 letih, poroča Amnesty International.
V tej veliki arabski državi so v preteklih 12 mesecih simpatizerji ISIS-a ubili ducate civilistov, večinoma pripadnike šiitske manjšine.
Med usmrčenimi je tudi sedem Šiitov, ki so sodelovali na prodemokratskih protestih v letih med 2011 in 2013. Dva od njih sta bila takrat še mladoletna - njuni trupli brez glave so razstavili na javnem mestu, na grozo preostalega sveta.