Zdravje

Nevarne igrice odraslih z bolnimi malčki

Milka Krapež
25. 11. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Medtem ko starši otrok s prirojeno srčno napako trepetaje čakajo, kaj se bo zgodilo s programom teh operacij v ljubljanskem kliničnem centru, pa se tako svetu tega zavoda kot vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Andreju Baričiču poigravanje z informacijami, ali je slednji odstopil ali ni, očitno zdi na moč zabavno.

sta
Nekdo, ki je na čelu javnega zavoda, mora razumeti pomen in vlogo parlamenta.

Izvedeli smo namreč, da so starši otrok, ki so bili na sestanku z vodstvom UKCL, predsednikom zdravniške zbornice Andrejem Možino in vodjem programa otroških srčnih operacij dr. Tomislavom Klokočovnikom pred dobrim mesecem dni, dobili uradno vabilo, naj se prihodnji teden ponovno udeležijo sestanka.

STA
Baričič se je že takoj od imenovanja za v. d. generalnega direktorja avgusta letos znašel pod številnimi kritikami javnosti in medijev.

Na njem naj bi namreč starši izvedeli, kaj so se omenjeni dogovorili o usodi programa, predvsem pa, ali bodo otroci, ki jih je v preteklosti operiral izraelski kirurg dr. David Mishaly in potrebujejo dodatne operacije, operirani v Izraelu. Izvedeli naj bi tudi, ali bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačeval za minimalno invazivne operacije. Tega do zdaj namreč ni počel, ker je vodstvo programa otroške srčne kirurgije zapisalo, da sta si klasična operacija s sekanjem prsne kosti in operacija, kjer naredijo zgolj minimalni rez, enakovredni. Glede na tako »strokovno« mnenje ZZZS minimalno invazivne operacije ne sme plačati. Starši, ki so hoteli za svoje otroke res najboljše, so morali posege plačati sami.

Toda tuji strokovnjaki so nedvoumno potrdili, da si operaciji še zdaleč nista enakovredni. Kar pomeni, da bodo morali prav tisti, ki so prej trdili nasprotno, doseči sporazum z ZZZS, da bodo te operacije plačane.

Sestanek, ki naj bi mu kot nekakšen posrednik ali koordinator predsedoval do nedavnega v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana, naj bi bil v torek, 1. decembra. Kot rečeno, vabilo s takim besedilom in tudi seznamom prisotnih, vključno z Baričičem, so starši dobili včeraj. Ko smo jih pozneje vprašali, ali so morda obveščeni o tem, da bi se kaj spremenilo, ker naj bi Baričič tokrat pa čisto zares odstopil, so bili zelo neprijetno presenečeni. Ker o tem niso čisto nič vedeli.

sta

Morda sestanek vseeno bo, morda mu bo Baričič, ki naj bi mu 15-dnevni odpovedni rok začel po eni inačici teči 17. novembra, po drugi pa včeraj, vseeno predsedoval. Toda vprašanje je, ali je tako ravnanje s starši otrok, ki so ves čas v smrtni nevarnosti, sploh še dopustno. Obenem smo za zmedo očitno spet krivi novinarji, ker smo »obelodanili svojo raco«, torej novico, ki je prišla na dan prejšnji teden – da Baričič odstopa.


Da ne bo pomote: »raca« je priletela iz UKC Ljubljana, ne pa iz novinarskih vrst. Za UKC Ljubljana pa je še vedno odgovoren Andrej Baričič. Kakorkoli, za otroke bo treba poskrbeti, in ker vodstvo UKCL, kolikor ga je še ostalo, tega očitno ni sposobno, bo moralo ukrepati ministrstvo za zdravje oziroma vlada. V kolikor do današnjega večera oziroma trenutka, ko boste to brali, Baričič svojega odstopa spet ne bo preklical. In potem preklical svoj preklic in tako naprej ...

Zdravstvena.info
Priletni heliport UKCLJ.