Zdravje

Kakšna mora biti prava mocarela?

sa
24. 11. 2015, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V 100 gramih živila je v povprečju 20 gramov maščobe.

Profimedia
Mocarela mora imeti vonj po mleku ali smetani.

Priljubljena mocarela je mehak sir nežnega okusa, ki se lupi v plasteh, njegova domovina je Italija, danes pa ga največ proizvedejo v Ameriki. Utrl si je pot tudi k slovenskim potrošnikom.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da je mocarela sir iz vlečenega testa (imenujejo ga tudi »pasta filata«), ki je narejen po posebnem proizvodnem postopku. Nekateri mocarelo zelo cenijo, drugi pa menijo, da je to »dolgočasen« sir brez okusa, neprivlačne bele barve in z gumijasto teksturo.

»Kakšen vtis dobimo o mocareli, je gotovo najbolj odvisno od njene kakovosti. Kakovostna mocarela mora biti mlečno bele do rahlo rumenkaste barve, zelo mehka in elastična, niti gumijasta niti žilava, zrnata ali sluzasta. Imeti mora vonj po mleku ali smetani, ne sme pa biti kisel,« je podala značilnosti kakovostne mocarele dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS.

Okus in tekstura mocarele dajeta vtis, da to živilo ne vsebuje maščobe, kar pa ne drži povsem. V mocareli je namreč kar nekaj maščobe, v povprečju okoli dvajset gramov v sto gramih živila.