Zdravje

Kako odpraviti večerne glavobole?

Lu Li
22. 11. 2015, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Težave z večernimi glavoboli so žal precej pogoste, zato bo odgovor našemu bralcu lahko prišel prav še marsikomu.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 38 let. Že nekaj časa me spremljajo glavoboli, ki se po navadi začnejo popoldne oziroma zvečer, ko se vrnem iz službe, ali se pojavijo konec tedna, v petek zvečer in soboto.

Res je, da je trenutno moje življenje stresno, z ženo vzgajava dva majhna otroka. Tudi žena ima odgovorno delovno mesto. Zadnje čase ne spim dobro, sredi noči se prebujam, zato sem že navsezgodaj utrujen. Spremenila se mi je prebava, ki je redkejša in večkrat na dan. Včasih me boli želodec, vendar postopoma bolečina sama izzveni. Res sem premalo športno dejaven, vendar nikakor ne zberem dovolj motivacije, da bi zvečer telovadil, čeprav vem, da bi bila to odlična rešitev, saj sem bil sicer vedno aktiven in sem se počutil dobro. Rad ustrežem ženi in naredim kakšno gospodinjsko opravilo namesto nje, rad sem s svojima otrokoma, vendar sem čedalje bolj utrujen in brez energije. O kakšnem pivu s prijatelji sploh ne razmišljam več.

Kaj mi svetujete?

Marko

Jetra in vranica so v ciklusu nadzora ali tekmovanja, zato močno vplivajo na funkcije drug drugega
Vranici ustrezajo topli obroki in pestra, hranljiva živila, hrana rumene barve in sladkast okus. Jetrom ustrezajo kisle stvari, ki jih sproščajo, ter živila zelene barve.

Čas je, da ukrepate. Dobro bi bilo, da bi že preventivno poskrbeli, da do takšnega stanja ne bi prišlo, vendar včasih v življenju ujamemo val, ki nas predolgo ne spusti na gladko površino morja. Nič hudega, težave se zavedate in verjamem, da boste malo upočasnili tempo življenja.

V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da so se zaradi prevelikega stresa, premalo počitka in morda nepravilne prehrane ter premalo sprostitvenih tehnik jetra zakrčila ali da v njeh zastaja stara energija či. Ko so jetra predolgo zakrčena, to vpliva tudi na druge notranje organe, saj niso dobro prekrvavljeni z jetrno krvjo, ki jo jetra skladiščijo. To občuti predvsem vranica, ki ji primanjkuje energije, da bi opravljala svojo funkcijo absorbiranja in razprševanja hranil in telesnih tekočin po telesu.

Jetra in vranica so v ciklusu nadzora ali tekmovanja, zato močno vplivajo na funkcije drug drugega. Jetra tudi nadzirajo živčni sistem ter predstavljajo nekakšnega telesnega generala, ki spremlja pretok vseh telesnih tekočin. Če so zakrčena, se tekočine ne razpršujejo prek glave, možganov. Ko smo pod stresom oziroma adrenalinom, tega ne občutimo, temveč šele ko se jetra začnejo po napornem dnevu sproščati. Zato takšni obremenitvi sledi glavobol – popoldne, zvečer ali najraje čez vikend, ko bi se telo lahko sicer najbolj sprostilo.

Da okrepite jetra, krepite tudi vranico, saj se organa med seboj nadzirata. Vranici ustrezajo topli obroki in pestra, hranljiva živila, hrana rumene barve in sladkast okus. Jetrom ustrezajo kisle stvari, ki jih sproščajo, ter živila zelene barve. Poleg tega je za sproščanje živčnega sistema koristna redna vadba, sprehodi ali kakršnakoli oblika telesne dejavnosti, zato vam svetujem, da se začnete znova redno gibati, vendar ne pretiravajte. Ko boste čutili, da vam vadba najbolj prija in ste na višku, počasi prenehajte in se ne izčrpajte do konca, saj tako ne boste dosegli pozitivnih rezultatov.

Koristijo vam lahko tudi tapkanje, EFT-metoda ali stimuliranje določenih akupunkturnih točk, če boste samoterapije izvajali redno. Stimulirajte si točko LR3 ali taichong na meridijanu jeter, ki sprošča napetosti v glavi, lajša glavobole in pomaga, če so vaše oči napete, rdeče in utrujene, saj povleče navzdol nakopičeni jetrni ogenj. Med sprostitvene točke spada prav tako točka GB20 ali fenchi na zatilju, krepi povezavo med glavo in trupom; stimuliranje te točke je primerno pri nespečnosti oziroma slabem spanju nasploh. Tudi točka GB31 ali fengshi je primerna za vas, leži na meridijanu žolčnika.

Jetra in žolčnik tvorijo organski par, zato izvajamo metode zdravljenja tudi na organu, ki je s težavnim povezan. Zeliščna formula, ki vam lahko pomaga pri dvigu energije ter pomiritvi jeter, se imenuje gui pi form ali lily form; vsebuje kitajske datlje, posebno obdelani kitajski liči in druga zelišča. Še posebej je namenjena krepitvi vraničnega čija. Oreščki, jagode godži, agrumi, grenivke, astragalus, svetlobni koren, datlji, semena, sezam, morske alge, proso – to so živila, ki vam jih priporočam. Poleg njih še grenke stvari, kot je kakav v zrnju za krepitev srca in krvi. V srcu biva duh, šen ali duhovna energija, ki jo je treba vseskozi negovati.

Vsekakor vas vabim na posvet in terapije v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani. Menim, da bi s skupnimi močmi lahko uspešno premagali vaše težave.

Želim vam vse dobro!