Zdravje

Prodajali nam bodo gensko spremenje losose

STA
19. 11. 2015, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes po petih letih razmišljanja, raziskav in študij odobrila prodajo gensko spremenjenih atlantskih lososov za človeško prehrano. Losose, ki hitro rastejo, je razvilo podjetje iz Massachusettsa AquaBounty in jih poimenovalo AquaAdvantage.

STA
Atlantskemu lososu so vcepili rastne hormone tihomorske vrste lososa chinook, ki so zelo aktivni in se hitro razmnožujejo.

"Prehrambeni profil AquaAdvantage lososa nima nobenih relevantnih bioloških razlik od drugih, na ribjih farmah vzgojenih atlantskih lososov," je sporočila FDA.

Glavni izvršni direktor družbe AquaBounty Ron Stotish je sporočil, da njihova riba pomeni zdravo prehrano za potrošnike in to z odgovornim odnosom do okolja, ki ne škoduje oceanom in drugim vodnim življenjskim prostorom.

Losos, ki mu kritiki pravijo "franken-riba", s čimer namigujejo na slavno grozljivko o bitju, sestavljenem iz trupel, raste dvakrat hitreje kot normalen losos, kar pomeni, da lahko pride na trg hitreje, z manjšimi stroški in prinese več dobička.

Atlantskemu lososu so vcepili rastne hormone tihomorske vrste lososa chinook, ki so zelo aktivni in se hitro razmnožujejo. Rastni hormon pa vzpodbujajo z genom ribe, podobne jegulji, saj tipični atlantski losos menda proizvaja rastne hormone le enkrat na leto.

FDA pravi, da riba ne bo škodovala okolju, ker bodo proizvajali le njen sterilni ženski spol in to v umetnih ribnikih. Možnosti, da bi kakšna od teh rib pobegnila v okolje in se potem dalje razmnoževala, naj bi bile majhne.

Ne glede na zagotovila pa nekatera podjetja zaradi vse bolj zahtevnih in okoljsko osveščenih potrošnikov ribe ne bodo prodajala. Kritiki pa ob tem že dalj časa poudarjajo, da je umetno proizvajanje živih bitij neetično.