Zdravje

Če obstaja sum, čimprej na testiranje

STA
23. 11. 2015, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ob evropskem tednu testiranja na hiv ter hepatitis B in C bo ta teden na infekcijski kliniki UKC Ljubljana vsak dan med 15. in 17. uro potekalo anonimno in brezplačno testiranje brez napotnice.

Reuters
Hepatitisa B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, zato ju mnogi označujejo za tiha ubijalca.

V Sloveniji je s hivom okužen manj kot eden na 1000 prebivalcev, s hepatitisom C okoli 10.000 ljudi, s hepatitisom B pa med 10.000 in 20.000 ljudi. Žal veliko okuženih oseb, med njimi na primer kar tri četrtine okuženih z virusom hepatitisa C, ne ve, da so okuženi, saj lahko vrsto let po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni, pravi infektologinja Mojca Matičič.

Prav zato je po njenih besedah "pomembno, da vsak Slovenec pri sebi razmisli, če je bil kadarkoli v svojem življenju morda izpostavljen kakršnemukoli tveganju za okužbo z omenjenimi virusi. Če obstaja tak sum, naj se čim prej testira".

Dejavnik tveganja za omenjene okužbe so tvegano spolno vedenje, še posebej med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, menjavanje pribora za injiciranje drog, njuhanje drog, pa tudi neprofesionalno tetoviranje ali prebadanje kože oz. sluznic. Tveganje za okužbo imajo tudi osebe, ki so prejele transfuzijo krvi pred letom 1993, ko kri še niso testirali na omenjene okužbe.