Slovenija

Utrujen kakor Šefic: njegova tajna preteklost

Simon Rosc
25. 11. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kdo je Boštjan Šefic, človek, ki nam s TV-ekranov največkrat poroča o dogodkih, povezanimi z migranti? Ali ste vedeli, da je bil nekdaj odgovoren za črni fond Sove?

sta
Boštjan Šefic

Boštjan Šefic je rojen leta 1962 v Kranju, kjer tudi že ves čas živi. V Kranju je končal gimnazijo, leta 1994 pa ob delu diplomiral na Višji šoli za notranje zadeve (danes Fakulteta za varnostne vede). Kasneje je študij nadaljeval na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Leta 2003 je diplomiral, leta 2006 pa je na isti fakulteti pridobil še naziv specialist organizacije in menedžmenta.

sta
Boštjan Šefic

ŠEF ČRNEGA FONDA

Od leta 1988 je bil zaposlen v Republiškem sekretariatu za notranje zadeve in kasnejšem Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije, nato se je zaposlil v Varnostno-informativni službi, ko je to vodil Miha Brejc, ki je zanimivo tast Gregorja Viranta.

Slednji je kasneje, ko je bil minister za notranje zadeve in javno upravo – med vlado Alenke Bratušek – Šefica zaposlil na mesto državnega sekretarja. Med obema službama pa je Šefic denar služil še v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Iz tega mračnega obdobja izhaja kar nekaj trditev o Šeficu, o katerih se je na glas govorilo v javnosti. Spomnimo. Sedanjo desno roko notranje ministrice je na Sovi zaposlil Iztok Podbregar.

Šefic je namreč držal roko čez Sovin črni fond, zaradi česar se je kasneje v preiskavi znašel Podbregar. Obtožnica se je nanašala na porabo sredstev iz črnega fonda Sove.

Kasneje pa se je izkazalo, da je bil Šefic za slovenske obveščevalce sol na rano. Kot se je takrat pisalo, je nekdanjemu agentu Sove, ki so ga odpustili, ker so pri njem odkrili ponarejeno spričevalo, pomagal ustanoviti podjetje Webs, v katerega je bilo vloženo precej Sovinega denarja. Iz teh sredstev naj bi financirali nakup letalske vozovnice za indijskega zdravilca takratnega predsednika države Janeza Drnovška, še več denarja pa naj bi porabili za nakup dragocene ročne ure kot nagrado za dolgoletnega uslužbenca. V Šefičevem času pa je prišlo tudi do prisluha pogovora med Sanadarjem in Janšo.

IZ SOVE V ECOSEC

Sicer pa je Šefic pri Sovi opravljal različne naloge, v zadnjih letih dela v Sovi je bil od februarja 2000 do oktobra 2003 vodja kabineta direktorja, nato krajši čas operativni vodja, od januarja 2004 pa namestnik direktorja agencije Iztoka Podbregarja. Na tem mestu je ostal vse do konca septembra 2007. Nato se je zgodila SDS-ova menjava Podbregarja z Matjažem Šinkovcem, ki je poskrbel, da je Šefic zaradi mahinacij s črnim fondom izgubil službo. Na pomoč mu je priskočil Zoran Debeljak, nekdanji agent SDV, ki je Šefica zaposlil kot izvršnega direktorja v podjetju ECOSEC, poslovno svetovanje, d. o. o.

BOGATE IZKUŠNJE

Od leta 2000 je bil Šefic aktivno vključen v delo Sveta za nacionalno varnost in njegovega sekretariata, kasneje tudi v delo Medresorske delovne skupine za boj proti terorizmu. Sodeloval je tudi v drugih medresorskih delovnih skupinah, različnih delovnih telesih EU in NATU. Bil je tudi član evalvacijskih skupin za oceno pripravljenosti posameznih držav članic EU za boj proti terorizmu. V tem času je občasno sodeloval s strokovnimi prispevki na Dnevih varstvoslovja in drugih strokovnih srečanjih, priložnostno je predaval tudi kot zunanji strokovnjak študentom na FDV, mednarodnih konferencah in strokovnih posvetih, kar je nadaljeval tudi po odhodu iz Sove. Šefic je tudi ustanovni član nevladne organizacije Balkanski center za sodelovanje in razvoj (Balkan Center for Cooperation and Development – BCCD) s sedežem v Tirani in je tudi član njegovega upravnega odbora.

sta
Tema pogovora bodo problemi, ki jih na tem območju povzroča postavitev žičnate ograje.

ALENKIN NAJBOLJŠI PRIJATELJ

Morda Šefičeve politične barve niso ravno mavrica, saj se bolj kot ne ves čas drži na levici, je pa tam zamenjal kar nekaj strank. V svoji zgodovini naj bi bil že član SD, LDS in kasneje stranke Zares. Mediji pa so mu že v preteklosti pripisali nekaj zanimivih povezav, ki naj bi ga v resnici pripeljale na mesto, s katerega danes upravlja migrantsko krizo. Sedanji državni sekretar naj bi bil družinski prijatelj Alenke Bratušek, oba skupaj pa naj bi prijateljevala tudi z Iztokom Purićem, nekdanjim direktorjem posestva Brdo, ki ga je s položaja odnesla draga, menda preplačana perzijska preproga, vse skupaj pa se je zgodilo v času, ko je bila predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo prav Alenka Bratušek. Preproga je s tega položaja odnesla tudi njo.

UTRUJEN KOT ŠEFIC

Odkar se Slovenija srečuje z migrantsko krizo, je Šefic, ki je odgovoren za to področje, ves čas pod velikim pritiskom. V začetku prihajanja beguncev na ozemlje Slovenije, so ga nekateri zaradi pogostih nastopov v medijih okronali kar z nazivom »drugi notranji minister v državi«. Sta pa, tako ocenjujejo Šefičevi sodelavci na notranjem ministrstvu, migrantska situacija in skoraj štiriindvajseturni delavnik na njihovem državnem sekretarju pustila kar nekaj sledi. Po hodnikih ministrstva naj bi tako že krožila merska enota za utrujenost – utrujen si za tri Šefice.