Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Bolečine v želodcu

sj
14. 11. 2015, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsi dobro vemo, kako boli želodec. Naš bralec pa ima zadnje čase s tem redne težave, tako da nujno potrebuje nasvet naše strokovnjakinje.

dao

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 38 let in pred dvema mesecema me je začel boleti želodec, tudi prebava in blato sta se zelo spremenila. Pred tem nisem nikoli imel težav, blato sem odvajal redno, enkrat na dan, zdaj pa se izmenjujeta suho in mokro blato, predvsem me ves dan boli trebuh, želodec, kot da bi imel ves čas krče.

Vzroka za te težave sam ne najdem, saj nisem ničesar drastično spreminjal v načinu življenja. Res je, da imam malo slabšo imunsko odpornost, večkrat me tudi boli glava, vendar so to že stare stvari, ki me spremljajo. Edina večja sprememba v zadnjega pol leta je, da sem zamenjal službo. Dobil sem boljšo, ki mi bolj ustreza in me veseli, čeprav je dela res veliko. Morda sem pod stresom, vendar pod pozitivnim, ki spodbuja veliko adrenalina, saj imam veliko več odgovornosti kot prej. Prosim vas za kak preprost nasvet, kako bi se znebil težav z želodcem, prebavo, krči ... Hvala vnaprej. Dejan

Da bi vam lahko res dobro postavila diagnozo po sistemu tradicionalne kitajske medicine, bi bil vsekakor dobrodošel pregled, zato vas najprej vabim v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na posvet.

Po opisanem lahko rečem, da je pri vas glavna težava vranica in z njo povezan želodec, ki tvorita organski par. Izvorni organ je torej vranica, posledice pa se kažejo v želodcu. Vranica namreč skrbi za razprševanje hranilnih snovi, za absorpcijo, za fizično oziroma pravilno lego organov v telesu, tudi za vlažnost telesa in organov in še bi lahko naštevali. Ne vem natančno, kako se prehranjujete, morda v preteklosti niste najbolj skrbeli za redne obroke, predvsem za obilen in zdrav zajtrk, za pravo mero počitka, dela in rekreacije. Vse te stvari vplivajo na delovanje vranice, kot tudi preobremenjenost, skrbi, pretirano razmišljanje.

V TKM pravimo, da je vranica odgovorna za porojstveni ali postnatalni či telesa, ki ga dobiva predvsem prek zaužite hrane, tekočin. Če nimamo dobrih prehranjevalnih navad ter dobre prebave in presnove, se vranica čez čas lahko izčrpa. Najprej se bo to kazalo v slabšem počutju, utrujenosti kljub počitku in predvsem na želodcu: simptomi so povečana želodčna kislina, spahovanje, napihnjenost, neredna prebava, slabost po določeni hrani, slabši ali povečan apetit, želja po sladkem, krči, napenjanje in podobno.

Tudi »pozitivni« stres, kot ste ga poimenovali, vpliva na delovanje notranjih organov, predvsem na jetra in posledično vranico, ki je z jetri v ciklusu nadzora. Zakrčena jetra vranici škodujejo, jemljejo ji preveč energije, zato se dodatno izčrpa, da bi »pomagala« preobremenjenim jetrom. Tako se znajdete v začaranem krogu.

Vseeno menim, glede na opisano, da so vaše težave bolj na površini in da se lahko dokaj hitro in preprosto rešijo. Predvsem je pomembno, da začnete vsak dan jesti zajtrk, če te navade nimate. Za vranico je idealno, da imate zajtrk nekje 20 minut po tem, ko vstanete, saj se takrat sproži njeno delovanje. Odlična je prosena kaša z raznimi dodatki, kot so riževo mleko, jagode godži, oreščki, posušena murva, črni sezam. Hrana rumene barve, ki je po okusu sladkasta, na vranico deluje pomirjajoče in krepčilno. Poskušajte imeti čim bolj redne in pestre obroke, točno na določene ure, in kar je najpomembnejše v tem trenutku: če se le da, naj bodo obroki vedno topli. Organi imajo radi red in disciplino.

Začnite redno in vsak dan uporabljati mokso; s cigaro, pripravljeno iz vrste divjega pelina, ogrevate točke od popka do sramne kosti ter točko ST36 ali zusanli, ki leži 4 prste pod kolenom. Večkrat na dan si s pritiski stimulirajte točko LI4 ali hegu ter točko PC6 ali neiguan, lahko tudi točko ST36, prej omenjeno. Zeliščna formula, ki vam je lahko zelo v pomoč, je cypermon form, ki se predpisuje prav za take težave. Odličen je tudi svetlobni koren ali shanyao (zelišče z gore, v prevodu) in rhizoma atractylodis macrocephalae ali baizhu. Iz omenjenih dveh si vsak dan pripravite skodelico čaja ali dve. Odličen bi bil tudi čaj iz posušenih laskov pomaranče.

Upam, da ste našli kak uporaben nasvet zase. Vabljeni seveda tudi na podrobnejši pregled.

Želim vam vse dobro!