Zdravje

Bolnišnica bo ponujala presaditve maternic

STA
13. 11. 2015, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodilna ameriška bolnišnica se pripravlja na novo ponudbo - s tehnologijo, uspešno preizkušeno na Švedskem, bo ženskam ponudila presaditve maternic in s tem morda rešila njihove težave z neplodnostjo. Kot pojasnjujejo na kliniki v Clevelandu, bodo prvi v ZDA s to storitvijo.

Arhiv Svet24

S prvo fazo kliničnega testiranja bodo začeli v naslednjih mesecih in v njej naj bi opravili deset presaditev. Zanje bodo prišle v poštev ženske v rodni dobi, stare od 21 do 39 let, ki ne morejo zanositi, ker so se rodile brez maternice, so to izgubile kasneje ali pa jo še imajo, a ne deluje, so pojasnili v bolnišnici.

"Nove" maternice bodo prispevale pokojne darovalke organov, prejemnice pa jih bodo dobile začasno, saj jim jih bodo odstranili, potem ko bodo rodile enega ali dva otroka.

Na univerzi v švedskem Göteborgu jim je sicer septembra lani prvič uspelo, da je rodila ženska, ki so ji presadili maternico, danes pa se lahko pohvalijo že z devetimi presaditvami, od katerih je pet žensk sedaj nosečih, štiri pa so že rodile.

A kot piše AFP, je bila pot do teh uspehov dolga in težka. Med drugim sta se ponesrečila prva dva mednarodna poskusa presaditve v Savdski Arabiji in Turčiji. Največja težava je nevarnost, da telo prejemnice med nosečnostjo maternico zavrne.

Zaradi neplodnosti, ki je posledica materničnih težav, trpi na tisoče žensk po svetu. Če želijo otroka, doslej niso imele veliko izbire, ampak so bile bolj ali manj omejene na nadomestno mater ali posvojitev.