Zdravje

Močne noge za bolj zdrave možgane v starosti

b.k.
10. 11. 2015, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Britanski raziskovalci so ugotovili, da je mišična sila človekovih nog tesneje povezana s spremembami v mentalnih funkcijah kot kateri koli drug testiran dejavnik.

Starogrški pregovor »zdrav duh v zdravem telesu« bi morda morali razumeti bolj dobesedno. Znanstveniki iz Kraljevega kolidža v Londonu so namreč ugotovili, da močne noge pripomorejo k boljšemu mentalnemu zdravju v starosti.

Raziskovalci so namreč našli »presenetljiv zaščitni odnos« med močnimi nožnimi mišicami in bolje ohranjenimi mentalnimi sposobnostmi ter možganski strukturi.

Študija je bila izvedena na identičnih dvojčkicah, ki imata iste gene, zaradi česar je razlika med njima posledica različnih okoljskih dejavnikov, kot je denimo fizična aktivnost.

Arhiv Svet24

Vodja raziskovalne skupine dr. Claire Steves je dejala, da so rezultati prepričljivi in kažejo na to, da so preproste spremembe življenjskega sloga izjemnega pomena za naše psihično in fizično zdravje.

Znanstveniki so v raziskavi sicer kar deset let preučevali 324 dvojčic, povprečno starih 55 let. Rezultati raziskave so objavljeni v znanstveni reviji Gerontology in kažejo, da je moč nog bolj tesno povezana s starostnimi spremembami mentalnih funkcij kot kateri koli drug testiran dejavnik življenjskega solga.