Zdravje

Tecite v naravi

M. G.
11. 11. 2015, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tek v naravi ni le sprostitev za telo, ampak vam bo nudil popolno zadovoljstvo tudi za vašo dušo. Zato si ga privoščite čim večkrat.

Raztezanje
Ko govorimo o raztezanju, velja opozoriti na izsledke znanstvenikov, ki zatrjujejo, da raztezanje pred tekom ni najbolj smiselno, če ni to narejeno pravilno. Pred tekom na vsak način velja ogreti sklepe in mišice. Te je treba ogreti s klasičnimi telovadnimi gibi ali tekom na mestu.
Toda pozor! Tekači, ki se pred tekom raztezajo, in tekači, ki ne storijo ničesar, imajo statistično povsem enake možnosti za poškodbo. Vseeno je raztezanje lahko zelo koristno takoj po teku. Zlasti se velja potruditi za kite podkolenskega zgloba, stegenske mišice in zadnjične mišice, ki so med tekom najbolj obremenjene.

Če ste začetnik
Začetnik se mora najprej ubadati predvsem s pomanjkanjem splošne telesne pripravljenosti. Razočaran nad svojo kratko sapo in bolečinami v mišicah, ki se včasih pojavijo presenetljivo kmalu, kaj hitro vrže puško v koruzo. Zato velja splošno priporočilo, da v trenutku, ko ne morete več teči, nadaljujte s hojo. Dovolj dobro je že, če uspete teči pet minut, nato eno minuto hoditi, pa spet nadaljujete s petminutnim tekom.

Tek v naravi naj se začne v družbi
Ko se odločite, da boste začeli teči po brezpotjih, si prve treninge omislite po terenu, ki ga poznate oziroma ste seznanjeni z njegovo konfiguracijo in vzponi. Pot morate poznati, saj so poraba energije, naveza stabilizacije sklepov in napor precej drugačni od znanega teka po urejenem terenu. Najboljša odločitev je, da se dogovorite še z nekom, ki že ima izkušnje s tekom v naravi – razlog je preprost: nekdo, ki teče dlje časa, je izkušen in vam lahko pomaga z ogromno napotki, kako začeti, druga poglavitna značilnost izkušenega tekača je poznavanje terena, kar pomeni sproščujoč tek, saj vam ni treba 'iskati' poti.