Zanimivosti

Izvedli prvo uspešno presaditev penisa

sta/mv
13. 3. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Južnoafriški zdravniki so danes sporočili, da so izvedli prvo uspešno presaditev penisa na svetu. Operacijo so sicer izvedli pred tremi meseci. 21-letnemu bolniku so pred tremi leti med ponesrečenim posegom obrezovanja v okviru tradicionalnega obreda amputirali penis.

Bolnik je v deveturni operaciji v bolnišnici Tygerberg v Cape Townu dobil nov penis od pokojnega darovalca, katerega družino so zdravniki pohvalili.

"Dokazali smo, da je možno. Nekomu lahko damo organ, ki je tako dober kot tisti, ki ga je imel," je povedal Frank Graewe, vodja plastične rekonstruktivne kirurgije na Univerzi Stellenbosch. "Bil je privilegij sodelovati pri prvi uspešni presaditvi penisa na svetu," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah zdravnikov je bolnik, katerega identitete niso razkrili, po operaciji 11. decembra popolnoma okreval in lahko ponovno normalno urinira, prav tako pa je ponovno pridobil reproduktivne zmožnosti.

V preteklosti so že poskušali presaditi penis. Leta 2006 so kitajskemu moškemu penis presadili, a so njegovi zdravniki organ po dveh tednih odstranili zaradi "resnih psiholoških problemov bolnika in njegove soproge".

Vsako leto v Južni Afriki med obrezovanjem v okviru obredov, s katerimi naj bi postali moški, številnim najstnikom in mladim moškim po nesreči odrežejo penis. Fantje iz nekaterih etničnih skupin približno mesec dni preživijo v odročnih predelih kot del obreda prehoda v odraslost. V obred pa sodijo tudi obrezovanje ter nauki o moškemu pogumu in disciplini.

Južnoafriška komisija je lani ugotovila, da je zaradi teh obredov med letoma 2008 in 2013 umrlo 486 najstnikov in mladih moških, glavni razlog pa so bili zapleti, kot so okužbe po obrezovanju.