Slovenija

Razglasili najboljše vrtce in šole v projektu Eko-paket

sta/mv
13. 3. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na sejmu Altermed so danes razglasili najboljše slovenske vrtce in šole, ki so v programu Ekošola ustvarjale nove izdelke iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. Namen projekta Eko-paket je spodbujanje izdelave uporabnih domiselnih izdelkov iz te vrste odpadne embalaže, letos pa je prispelo več kot 200 predlogov izdelkov.

Gabrijel Toplak

V prvi kategoriji so zmagali Otroški vrtec Metlika, Osnovna šola (OŠ) Kašelj, OŠ Vransko - Tabor, vrtec Tabor, OŠ Železniki, vrtec Železniki in skupina Mucki, so danes sporočili iz Ekošole.

Zmagovalci v drugi kategoriji so OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige, OŠ Cankova, OŠ Glazija Celje, posebno nagrado pa si je prislužila OŠ Roje.

Zmagovalci v tretji kategoriji pa so Srednja trgovska šola Maribor, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednja šola Črnomelj.

Tekmovanje je letos prvič potekalo v dveh delih. V jesenskem delu do novega leta so otroci in mladi ustvarjali novoletne voščilnice, darila, izdelke in okraske, v drugem delu pa so izdelovali reliefe, globuse, zemljevide in zastave.

Kot je povedal nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji Gregor Cerar, projekt iz leta v leto raste in dokazuje, kako okoljske vsebine postopoma razvijamo.

"Projekt Eko-paket se je iz prvotne zbiralne akcije razvil v ozaveščevalni projekt, v katerega otroci in mladi vključujejo tudi starše in druge. Predvsem je pomembno, da spoznavajo, iz česa nastane embalaže in kako moramo z njo ravnati po uporabi. Poleg tega pa iz odpadne embalaže nastaja vse več izdelkov, ki jih učenci uporabljajo pri pouku kot didaktični pripomoček ali za okrasitev," je še dejal Cerar.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je poudarila, kako pomembna so prizadevanja programa Ekošola pri povezovanju različnih vsebin, ki izboljšujejo kakovost življenja.

Po njeni oceni poleg izzivov na področju okolja in odpadkov v Sloveniji vse več pozornosti namenjamo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.