Slovenija

Nova ali stara Stara Gora

Polona Krušec
13. 3. 2015, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Oddelek za invalidno mladino v Stari Gori skoraj tridesetim oskrbovancem in zaposlenim ne nudi varnega in zdravega okolja. To je ugotovila tudi inšpekcija in določila, da je treba paviljone, v katerih teče dejavnost, sanirati.

Kompleks stavb, štirje paviljoni, je zelo star in dotrajan. Že šestdeset let, kot je pojasnil vodja oddelka, specialist fizikalne medicine in rehabilitacije, Jurij Karapandža, tam stojijo objekti in služijo svojemu namenu. Ti pa danes za bivanje, izvajanje rehabilitacije in drugih dejavnosti oddelka za mladino s posebnimi potrebami niso več najprimernejši. Načenja jih zob časa in z njim povezani problemi. Glavno težavo sicer predstavljajo azbestna vlakna v zunanjem ovoju kritine paviljonov. Tako je ugotovila delovna in zdravstvena inšpekcija, zato oddelku nalaga, da v težavo čim prej zagrizejo. Inšpektor je lani dal tudi rok za sanacijo. Ta je do maja letos, vendar je bil pozneje prestavljen na leto 2019.

Novogradnja ali sanacija

Azbestna vlakna v zunanjem ovoju kritine so za zdravje nevarna.

Karapandža je pojasnil, da so s stroko ugotovili, da sanacija kompleksa ni smiselna, saj bi bilo z gledišča stroškov smotrno morda raje graditi na novo. S strokovnjaki ocenjujejo, da bi novogradnja stala okoli 4,7 milijona evrov, v povezavi z njo pa se postavlja glavno vprašanje, kje naj oddelek postavijo. Za zdaj se govori o nesojenem socialnem centru v Vrtojbi, dve možnosti, kjer bi lahko oddelek postavili, predstavljata dve lokaciji pri bolnišnici v Šempetru, četrta pa je obstoječa – Stara Gora. Odgovore na ta vprašanja bo v sodelovanju z Bolnišnico dr. Franca Derganca, pod katero oddelek tudi spada, poskušalo najti pristojno ministrstvo.

Kam postaviti oddelek

Ministrstvo je sporočilo, da so prejeli elaborat bolnišnice o mogočih rešitvah za Staro Goro. Oblikovali bodo mogoče rešitve, na podlagi katerih bodo lahko pristopili k pripravi investicijskega programa. Verjetno pomembno stopnico predstavlja tudi pridobitev denarja za izvedbo ali sanacije ali novogradnje.Mnenja o lokaciji, če bo prišlo do novogradnje, so deljena. Nekateri pravijo, da bi bilo bolje, da bi se objekt postavil pri bolnišnici v Šempetru, drugi, da bi bilo bolj smiselno ostati, kjer so. Jurij Karapandža v povezavi z lokacijo pravi, da imata obe možnosti tako svoje pluse kot minuse. »Dobro je treba proučiti, kaj bi bilo bolje. S strokovnega stališča bi oddelek v Šempetru, blizu bolnišnice, predstavljal boljšo dostopnost do diagnostike, pregledov in hitrega odzivnega časa v primerih, ko je to potrebno. Po drugi strani pa ima prednosti tudi Stara Gora; tradicija, navada, sproščeno okolje,« je pojasnil. Tako z vodstvom bolnišnico kot z ministrstvom in ostalimi pristojnimi se bodo o tem pogovorili in poskušali najti najboljšo rešitev.