Slovenija

Pretresljiva izpoved Slovenca Simona, ki je za las ušel napadu v Parizu

S.R
14. 11. 2015, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Francija je bila v preteklosti večkrat tarča terorističnih napadov, tudi januarja letos, ko sta napadalca ubila sodelavce časnika Charlie Hebdo. Včerajšnji napad v Parizu, v katerem je umrlo najmanj 120 ljudi, je bil najhujši doslej. Pogovarjali smo se s Slovencem Simonom Turkom, ki je trenutno v Parizu in je napadu ušel za las.

Reuters
Eden od poškodovanih v napadih v Parizu.

Kako si izvedel za napad? Ali si morda slišal eksplozije, strele ali si zanj izvedel iz medijev?

V času napadov smo bili v nakupovalnem centru Les Halles. Tam smo preko medijev slišali za napad na stadionu in place Republique. Čez nekaj časa smo odšli domov in se za las izognili napadu, ki se je nato zgodil še v Les Halles

Kakšni so občutki ob tem, ko izveš, da si napadu ušel za las? Kaj ti je rojilo po glavi v tistem trenutku?

Pot nazaj do stanovanja je bila res neprijetna. Opazuješ in skorajda si že malo paranoičen, in razmišljaš kam bi se umaknil, če bi do napada prišlo. Tudi danes je občutek nelagodnosti, saj ne veš a bi šel ven iz stanovanja ali je bolje kar ostati notri.

Kakšno je sedaj stanje v Parizu? Je na ulicah veliko vojske, policije? Veljajo kakšni posebni režimi – ali javni prevoz obratuje, so trgovine odprte, kako je z zračnim prometom?

Na ulicah je veliko vojske in policije, varnostni nadzor je na nekaterih linijah javnega prevoza povečan, glavna železniška povezava z letališčem RER B je do nedelje zaprta (razlog naj bi bil tehnične narave), deluje pa ta, ki gre mimo Stade de France. Na letališču pa bo verjetno gneča zaradi povečanje stopnje nevarnosti. Pričakovati je gnečo na varnostni kontroli. Mislim, da posebnosti ne bo. Nakupovalno središče Printemps, ki je eno največjih v Parizu, znano predvsem po znamkah višjega cenovnega ranga, je zaradi dogodkov zaprto. Ostali nakupovalni centri so odprti, so pa do nadaljnega vsi športni dogodki odpovedani.

Si bil v stiku z domačini? Kakšno je njihovo počutje – kakšno je splošno stanje v Parizu? Ali se morda že kaj govori kdo naj bi bil odgovoren za napad?

Počutje domačinov je isto kot pri turistih. Ogovorni naj bi bili pripadniki oziroma simpatizerji Islamske države, a uradnih informacij za enkrat še ni.