Svet

VIDEO in FOTO: Groza v Parizu terjala več kot 120 življenj, več kot 200 poškodovanih

b.k./g.g./m.j.
14. 11. 2015, 03.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V središču Pariza se je včeraj zvečer pripetilo šest istočasnih terorističnih napadov. Največ žrtev je bilo v pariški koncertni dvorani Bataclan, kjer so napadalci zajeli talce. Predsednik Francije Francois Hollande je razglasil izredne razmere in zaprl meje.

Reuters

V napadih je sodelovalo najmanj osem napadalcev, policija pa preiskuje, ali jih je bilo še več in skuša najti morebitne sodelavce.

Daleč največ žrtev, približno 100, je terjal napad na koncertno dvorano Bataclan, kjer je nastopala ameriška rock skupina Eagles of Death Metal. Štirje v črno oblečeni strelci so vstopili v dvorano,v kateri je bilo okoli 1000 ljudi, in začeli streljati na več sto obiskovalcev koncerta. Po navedbah prič so vzklikali "Alah je velik" in za napad krivili vojaško posredovanje Francije v Siriji. Izražali naj bi tudi podporo Islamski državi (IS).

Po posredovanju policije naj bi se trije teroristi v dvorani sami razstrelili, enega pa so zadeli policisti, nakar ga je zaradi bombnega jopiča, ki ga je nosil, prav tako razneslo. Od skupno najmanj osmih napadalcev na več lokacijah v mestu se jih je sedem razstrelilo, enega so ubili policisti.

Reuters
Pred koncertno dvorano Bataclan.

Napad se je zgodil tudi v bližini stadiona Stade de France, kjer je potekala prijateljska tekma med nogometnima reprezentancama Francije in Nemčije, ki jo je spremljal tudi Hollande, ki je bil ob dogodku evakuiran na notranje ministrstvo. V treh eksplozijah so umrli najmanj štirje ljudje.

Napadena je bila tudi kamboška restavracija nedaleč od stadiona, poleg nje pa še še nekaj restavracij in barov v 10. in 11. okrožju v mestu - bar La Belle Equipe, bar Le Charillon, picerija La Casa Nostra.

Napad je bil najverjetneje skrbno načrtovan

Zaenkrat ni potrjeno, ali so dogodki povezani, najverjetneje pa so. Napadalci niso bili zamaskirani, kar nakazuje, da so bili pripravljeni umreti. Glede na zadnje dogodke, so prvi na spisku morebitnih krivcev za napad pripadniki Islamske države, ki pa se še niso oglasili. Francoske obveščevalne službe so opozarjale pred napadom, policija je bila pripravljena, a se je napad vseeno zgodil, kar kaže, da je bil dobro pripravljen.

Hollande razglasil izredne razmere

Hollande je razglasil izredne razmere in zaprl meje ter napovedal, da bodo storilce dobili. Na ulice Pariza je v pomoč policistom poslal 1500 vojakov. Odpovedal je udeležbo na vrhu voditeljev držav G20, ki konec tedna poteka v Turčiji, iz sveta pa prihajajo izrazi sožalja in obsodbe nasilja ter obljube pomoči.

Predsednik ZDA Barack Obama je osebno po telefonu poklical Hollanda, s katerim sta zagotovila, da se bodo prizadevanja proti terorizmu le še okrepila.

Vsi športni dogodki odpovedani
Sporočilo o odpovedi športnih prireditev v Parizu in okolici so danes podali vodje športnih zvez. Eden od samomorilskih napadov se je sinoči zgodil tudi v neposredni bližini osrednjega nogometnega stadiona, kjer sta reprezentanci Francije in Nemčije sinoči odigrali prijateljsko tekmo. Zmage nad svetovnimi prvaki Nemci so se z 2:0 veselili Francozi.

Okrog 80.000 gledalcev in igralci obeh reprezentanc so takoj na začetku tekme slišali eksploziji in domnevali, da gre za navijače in njihovo pirotehniko. Še ena eksplozija je potem odjeknila med polčasom, ko so evakuirali francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je po napadih razglasil izredne razmere in na ulice Pariza policistom v pomoč poslal 1500 vojakov. Panike med gledalci ni bilo do samega konca, ko se je razvedelo o napadih in so se skušali hitro umakniti s stadiona. Nemška izbrana vrsta bo iz Pariza odpotovala danes dopoldan.

Za napadi naj bi stala Islamska država

Odgovornost za petkove napade v Parizu je danes prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS). V sporočilu, ki so ga objavili na spletu, je IS zapisala, da je "osem bratov, ki so nosili pasove z eksplozivom in avtomatske puške" izvedlo "blažen napad na križarsko Francijo", Franciji pa zagrozila z novimi napadi.

"Naj se Francija in tisti, ki sledijo njeni poti naučijo, da bodo na vrhu seznama tarč IS in da ne bodo nikoli imuni na smrt," še piše v sporočilu. IS v njem tudi označuje Pariz za "prestolnico prostitucije in nemoralnosti".

Verodostojnosti sporočila na spletu sicer ni moč preveriti.

Že pred tem sporočilom je francoski predsednik Francois Hollande odgovornost za teroristične napade pripisal džihadistom IS. Napade je označil za "vojno dejanje", IS pa razglasil za "teroristično vojsko". "Ker je bil napad izveden na strahopeten način, na sramoten način, na nasilen način, bo Francija neusmiljena do barbarov IS," je napovedal.