Slovenija

Račun za TEŠ 6 bi lahko poravnali davkoplačevalci

Luka Tetičkovič
14. 11. 2015, 06.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Banke Tešu ne bodo podaljšale garancij za 110 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke, ki je zavezana protikorupcijski zakonodaji. Bomo davkoplačevalci poravnali polno ceno šestega bloka, ker njegovi arhitekti niso delovali dovolj prefinjeno za evropske standarde?

STA
Košorok trdi, da ni niti objektivno niti subjektivno odgovoren.

»Vaše prošnje za podaljšanje garancij ne more sprejeti nobena banka,« so Termoelektrarni Šoštanj (Teš) pred kratkim sporočili iz banke Intesa Sanpaolo, piše spletni portal Zurnal24. Banka sicer vodi konzorcij bank, ki so zagotovile bančne garancije za 110 milijonov evrov posojil EIB. Bančne garancije se tako iztečejo 28. januarja prihodnje leto.

HSE: Banke ne izpolnjujejo kriterijev EIB

»V skladu s posojilno pogodbo z EIB za 110 mio. EUR mora Teš zagotoviti bančno garancijo za celoten znesek posojila, pri čemer mora banka izpolnjevati kriterije EIB, garancija pa mora biti izdana vsaj za dobo pet let,« so za portal pojasnili pri Holdingu slovenske elektrarne (HSE) in dodali, da je že »dalj časa jasno, da garancija v sedanji obliki ni več možna, saj od petih bank, ki zagotavljajo garancijo, nekatere ne morejo podaljšati garancije, nekatere pa ne izpolnjujejo vseh kriterijev EIB«.

Banke: Nimamo popolnih informacij

Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ in Bankia sta res sporočili, da nista v položaju, ko bi lahko podaljšali garancijo, bolj skrb vzbujajoče pa je sporočilo treh drugih bank (Intesa Sanpaolo, Societe Generale in Unicredit Bank). Te so namreč svojim kreditnim odborom odsvetovale podaljšanje posla zaradi »negotovosti, ki izhajajo iz poslabšanih tržnih razmer, umika nekaterih bank, ki so dale garancijo, negotovosti, ki so povezane z kratko- in srednjeročno likvidnostjo«, in zaradi nepopolnih informacij s strani Termoelektrarne Šoštanj in HSE.

STA
Termoelektrarna Šoštanj

EIB: Pozorno spremljamo nepravilnosti pri Teš 6

EIB je že pred poldrugim letom na svoji spletni strani zapisala, da »je projekt Teš 6 trenutno predmet preiskav več teles in agencij na nacionalni ravni in ravni EU (…). Glede na izsledke teh obtožb bo EIB pozorno spremljala izvedbo projekta.«

Tedaj je preiskavo zaključil Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF). Njeni izsledki še niso prišli v slovensko javnost. Zaradi interesa nadaljnje preiskave so še vedno pospravljeni v predalu državnih tožilcev, kamor jih je posredoval OLAF. Naši viri ob tem opozarjajo še na avgustovsko revizijo s strani računskega sodišča, ki da potrjuje obtožbe, ki jih je preiskoval že OLAF.

»Zaradi trenutno sprejemljivih parametrov obratovanja šestega bloka ne vidim tehnično-tehnoloških razlogov za odpoklic garancij. Povezujem jih z zaenkrat še tajno vsebino poročila protikorupcijskega urada OLAF,« ugiba Gorazd Marinček, predsednik društva Slovenski E-forum.

Račun bi lahko poravnali davkoplačevalci

Če garancije ne bo, lahko EIB odpokliče kredit, domino efekt pa bi lahko pripeljal tudi do unovčitve državnega poroštva za 440 milijonov evrov kredita pri EIB, ki bi ga po zakonodaji zato morali poravnati davkoplačevalci.

To priznavajo tudi v HSE, ki je stoodstotni lastnik Teša, a pravijo, da imajo pripravljene rezervne scenarije. »110-milijonsko posojilo EIB ni neposredno povezano z državnim poroštvom, seveda pa lahko vsaka težava ali zamuda pri izpolnjevanju obveznosti povzroči težave z vsemi posojili, zato v skupini HSE skrbno spremljamo likvidnostne potrebe in vnaprej pripravljamo scenarije za zagotavljanje finančnih virov v zadostnem obsegu in ustrezne ročnosti,« so za portal izjavili v HSE, ki ga vodi Blaž Košorok.

Če HSE najde denar, si lahko reši kožo

Tudi naši viri ocenjujejo, da ima HSE dovolj notranjih rezerv, da nosi breme odpoklica 110-milijonskega posojila. Vprašanje pa je, ali bodo pri reševanju kože odgovornih čeznjo skakali tudi rudarji in tako prevzeli finančno breme njihove domnevne korupcije.