Kultura

Nekaj tisoč osnovnošolcev iz vse Slovenije ustvarjalo za razstavo

P.R.
13. 11. 2015, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred dnevi so v avli Pediatrične klinike Ljubljana slovesno odprli likovno-besedno razstavo Slovenija ima srce, ki je rezultat večmesečnega ustvarjanja Društva jasa in nekaj tisoč osnovnošolcev iz vse Slovenije.

Društvo Jasa
Razstava Slovenija ima srce v avli Pediatrične klinike v Ljubljani

Namen razstave je opozoriti, da je dobra knjiga nenadomestljiva pri oblikovanju celovite osebnosti, zato so se osredotočili na pripravo posebnih knjig, predvsem za otroke.

7700 otrok je poglobljeno bralo knjigo-slikanico Nežno srce. 

V akciji Slovenijaimasrce Društvo Jasa vsako leto zagotovi eno posebno knjigo, saj je njihovo vodilo, da človeštvo ne potrebuje veliko knjig, temveč dobre knjige. Na različne načine nanjo neposredno opozarjajo in jo zagotavljajo brezplačno ali po simbolni ceni. Lani so vsem osnovnim šolam brezplačno zagotovili knjigo Nežno srce uglašenega avtorskega dvojca, NežeMaurer in Aneja Sama. Učiteljem so priporočili, naj jo z otroki prebirajo poglobljeno, otroci naj svoja doživetja izražajo s slikami in risbami. Knjigo je bralo 7700 otrok, stvaritve je poslalo 2500 mladih ustvarjalcev. V času, ko so otroci obdani s številnimi vabljivimi, a škodljivimi vsebinami in, žal, tudi s škodljivimi knjigami, to lahko usodno vpliva na njihovo življenjsko pot, opazno pa tudi na zdravje družbe.

Društvo Jasa
2500 mladih ustvarjalcev je poslalo svoje staritve na temo prebrane knjige

TUDI OTROCI V VRTCIH

Ker je prvi krog akcije potrdil njen smisel, jo tudi v tem šolskem letu Društvo Jasa nadaljuje. Osnovnošolcem so se pridružili otroci v vrtcih, ki poglobljeno berejo na kožo jim pisano slikanico Prav je – prav preverjenih avtorjev za otroke Tine Perko in Aneja Sama –, za tisk so jo priporočili pesnik Milan Dekleva, dolgoletni urednik otroških programov na nacionalni televiziji, prvi strokovnjak filozofije za otroke prof. dr. Marjan Šimenc in humanitarka Anita Ogulin.